Extrainsatt digital akustikkurs

Vi är så glada över att så många av er vill gå vår akustikkurs inom grundläggande ljudteori. Eftersom vårt första kursdatum blev fullbokat så snabbt skapade vi ett extrainsatt kurstillfälle den 15/4 som även det är fullbokat – därför erbjuder vi nu ännu ett tillfälle att delta i vår akustikkurs med vår kunniga Peter Nöjd.

Ta chansen att fördjupa dig inom ljudkunskap och ställ dina frågor om ljuddämpning. Varmt välkomna att anmäla er till vår kurs inom akustik torsdagen den 22/4.

När? Kl. 09.00-10.30 den 22/4

Var? Via Teams. Länk kommer efter anmälan.

Hur? Anmäl dig senast 16/3 till peter.nojd@bevent-rasch.se . Obs! max 20 deltagare vid detta tillfälle. Vill du boka upp en privat utbildning för ditt företag? Maila Peter för mer information.

Välkomna!

 


Vår nya vd på plats!

Nu är vår nya vd Anders Freyschuss på plats! Under de första veckorna har Anders träffat många medarbetare via Teams för att lära känna teamet bättre.

-Jag har fått ett varmt välkomnande och sett den energi, entusiasm och kunskap som finns inom företaget. Jag är imponerad av alla satsningar som pågår just nu med utbyggnationen i Motala och hur långt man kommit med digitalisering. Bevent Rasch är ett modernt företag som jag ser fram emot att vara med och fortsätta utveckla!

Hur kommer våren att se ut?

-Under våren kommer vi att fokusera på att fortsätta optimera alla våra flöden för att kunna jobba kundnära, få följsamma processer och ge våra kunder snabb leverans och snabb information.

Varmt välkommen Anders!

Foto: Åke Westin


CALIGO med värmekabel

Is, snö och frost har alltid varit en utmaning för ventilationsgaller – men med CALIGO har vi en lösning som vi vet fungerar. När det gäller avskiljning av dimma, vatten och snö är CALIGO en av marknadens bästa ytterväggsgaller.

Produkten är väl utprovad och har en ny, effektivare värmekabel som fungerar ner till minus 20 grader vid hastighet 1,8 m/s över frontarean. Värmekabeln sitter monterad i lamellen för maximal värmeöverföring och även vattenavledningsrören är försedda med värmekabel.

För enkel dimensionering se vårt Dimensioprogram där vi även redovisar eltekniska data. Läs mer i våra datablad.


Nu erbjuder vi en gratis digital akustikkurs

Vi på Bevent Rasch har lång erfarenhet inom ljuddämpning och vet vikten av rätt produktval och ljudkunskap för att få en effektiv lösning.

Nu erbjuder vi en gratis akustikkurs inom grundläggande ljudteori för konsulter inom ventilationsbranschen. Under kursen varvas praktik och ljudteori, vi går igenom olika problemställningar och diskuterar exempel.

När? Kl. 09.00-10.30 den 25/3

Var? Via Teams. Länk kommer efter anmälan.

Hur? Anmäl dig senast 19/3 till peter.nojd@bevent-rasch.se . Obs! max 10 deltagare vid detta tillfälle. Vill du boka upp en privat utbildning för ditt företag? Maila Peter för mer information.

Välkomna!


Uppdatering av Bevent Rasch databas i MagiCAD

Bevent Rasch har i många år varit återförsäljare för finska Climecon med produkter inom luftdon och köksventilation. Tidigare har till- och frånluftsdon hittats i både Bevent Rasch och Climecons databaser i MagiCAD.

Från och med nu återfinns produkterna endast hos Climecon. Uppdateringen genomförs med ambitionen att erhålla en konsekvent och uppdaterad databas.

Climecons produkter i MagiCAD Cloud.

 Lägst bygghöjd med LFAS-L

Vid ingjutning av ventilationskanaler i plattbärlag kan ljuddämparens höjd ställa till med problem vid armering. Detta välkända problem kan man lösa genom att använda LFAS-L, som har marknadens lägsta bygghöjd. Dimensionerna Ø100-Ø160 är hållfasthetstestade och kan gjutas in i plattbärlag. Total bygghöjd på ljuddämparen blir då:

123mm för Ø100mm

149mm för Ø125mm

183mm för Ø160mm

LFAS-L passar alltså utmärkt där man har riktigt ont om plats – vi levererar dessutom med fästvinklar för att hålla ljuddämparen på plats vid ingjutning.

Läs mer i vårt produktblad eller kontakta din lokala säljare för att få veta mer.


Nu kan du kontakta våra supportfunktioner direkt

Nu har vi organiserat om för att underlätta för dig som kund! Har du frågor om order, leveranser och avrop ringer du direkt till vårt orderteam i Motala som sitter på kontoret i vår produktionsanläggning, har du frågor om teknisk support ringer du teknikavdelningen i Motala och gäller dina frågor offerter och försäljning får du prata med våra säljare i Borås. På webbplatsen finns direktnummer till funktionerna.

-Vi har gjort den här förändringen för att underlätta för våra kunder och kunna ge snabbare svar. Nu kommer man direkt till den personen som kan hjälpa till, säger Per-Magnus Magnusson, vd på Bevent Rasch.


Förändringar i VAV-sortimentet

Vi är glada för alla positiva reaktioner vi får på vårt VAV-sortiment och den ökande försäljningen av dessa produkter.

Då en av vår leverantörer ändrar i sitt sortiment gör vi nu följande förändringar, vilket innebär enklare projektering och fler möjligheter vad gäller kommunikation med ställdonen:

 •  BVAV-1 utgår och ersätts av BVAV-2 eller BVAVd
 • BVAV-2 får flera alternativ med olika ställdon och kommunikationsalternativ  
 • BVAV-3 får ett nytt ställdon/regulator med flera kommunikationsalternativ
 • BVAP-1/3 utgår och ersätts av BVAPd-1/3
 • BVVM-1/3 utgår och ersätts av BVVMd-1/3

Kontakta din lokala säljare om du har några frågor!


Undvik problem med vatten och snö med vår nyhet CALIGO

Ett välkänt problem i ventilationsanläggningar är vatten och snö som kommer in i kanalsystemet, som kan orsaka sämre filterfunktion med högre tryckfall och energiförbrukning. Nu lanserar vi CALIGO som är en helt ny produkt med extremt bra egenskaper.

Hör vår säljare Erik Jisvall berätta mer!


Ny regionansvarig i Borås

Niklas Johansson har arbetat som på Bevent Rasch i fem år och är sedan en tid tillbaka ny regionansvarig för Borås.

-Det känns väldigt roligt att få vara med och utveckla och leda försäljningen i regionen. Bevent Rasch är ett företag med rätt värderingar och högkvalitativa produkter. Just nu är det mycket som händer hos oss, vi är på väg framåt och det känns mycket positivt!

Under hösten har Niklas även lett arbetet med digitala kundbesök och hållit i flera stora, digitala presentationer med upp till 40 åhörare.

-Det har varit lyckat och vi fortsätter att utveckla vårt digitala koncept. Jag tror den här mötesmetoden är här för att stanna!


Missa in Installationsbrandskyddsdagen 2020

Vi på Bevent Rasch är med och arrangerar Energi- och Miljötekniska Föreningens installationsbrandskyddsdag den 5:e november.

Du har väl koll på nyheterna och reglerna när det gäller installationsbrandskydd?

Om inte så får du svar på dessa frågor denna heldagskonferens om installationsbrandskydd, som arrangeras av Energi- och Miljötekniska Föreningens teknikgrupp Brand. Årets utgåva av Installationsbrandskyddsdagen kommer att innehålla alltifrån fläktar i självdragssystem till installationsbrandskydd på sjukhus, Arlanda och kyrkor.

Möjlighet ges att delta både fysiskt på plats och digitala via länk.

Se programmet och anmäl dig här.


Ny vd till Bevent Rasch och Rasch

Den 11 januari tillträder Anders Freyschuss som vd för Bevent Rasch och Rasch för att fortsätta arbetet med att utveckla bolagen på ett långsiktigt sätt. Anders ersätter Per-Magnus Magnusson som kommer att arbeta vidare med teknikutveckling och export inom bolagen.

Bevent Rasch och Rasch har utvecklats positivt under många år. Ständig innovation, produktutveckling och hög kvalitet men också stora investeringar inom automation och produktion har gjort Bevent Rasch och Rasch till en marknadsledande leverantör av entilationsprodukter i Sverige. Nu har Anders Freyschuss rekryterats för att fortsätta den strategiska utvecklingen av bolagen och se till att Bevent Rasch fortsatt är kundens bästa val inom smarta ventilationslösningar.
-Genom att utöka kompetensen i bolagen ser vi fram emot en spännande tid med stora satsningar
som hjälper våra kunder att leverera bra inomhusklimat, säger Tor-Björn Danielsson, koncernchef
Hydria Group.

Anders Freyschuss har lång erfarenhet av att leda ventilationsbolag med svensk utveckling och tillverkning. Han har arbetat inom ABB Fläkt i sju år och inom Camfil i 24 år, varit Styrelseordförande i Svensk Ventilation och medlem i Bevent Rasch och Rasch styrelse sedan 2019. Tillsammans med ledningen kommer Anders fortsätta att driva utvecklingen och bidra med ny kunskap och energi till bolagen.
-Jag har genom styrelsearbetet lärt känna företaget och det ska bli fantastiskt trevligt att nu få vara en del av den dagliga verksamheten och en del av Bevent Rasch framtidsresa. Jag tror att Bevent Rasch har stora möjligheter att växa och utvecklas framgångsrikt utifrån den stabila grund som har skapats av alla medarbetare under många år – det finns oerhört mycket kunskap inom bolagen, säger Anders.

Nuvarande vd Per-Magnus Magnusson får en ny roll inom Bevent Rasch och Rasch och kommer att arbeta med att utveckla bolagen inom teknik, produktutveckling och innovation samt export.


Snart dags för inflytt i Motala

Det är full aktivitet i vår produktionsanläggning i Motala som vi bygger ut med 8000 kvadratmeter. Sedan slutet av augusti har förberedelserna för inflytt pågått, och just nu monteras räcken, trafikspeglar och laddplatser innan ställdonsmonteringen, packen och färdigvarulagret flyttas in.

-Än så länge håller vi tidsplanen, och ligger till och med lite före! Det känns väldigt bra, det här är något vi sett fram emot väldigt länge, säger Per-Magnus Magnusson, vd på Bevent Rasch och Rasch.


Dimensio – nu ännu bättre

Vårt dimensioneringsprogam Dimensio vidareutvecklas kontinuerligt i syfte att förenkla för Dig som konsult eller installatör.

Nu har modulen för takhuvar uppdaterats med en ruta, på resultatsidan, som tydligt visar vilket håltagningsmått den passande takgenomföringen kräver.

Funktionen har efterfrågats av flera och resulterar i tidsbesparing vid projektering av takhuvar och takgenomföringar.

Uppdateringen syns även i pluginet för MagiCAD.


Boka ett digitalt kundbesök med Bevent Rasch

Du vet väl om att du kan boka ett digitalt kundmöte med oss på Bevent Rasch?

Under hösten har vi genomfört flera lyckade digitala möten för konsulter som inte tar emot besök på kontoret för tillfället.

Våra informationstillfällen kan tidsmässigt skräddarsys för att passa allt ifrån en fikarast (10-15 minuter) till längre pass med djupare presentationer av våra nytillkomna innovationer och regelverken som berör dem. Presentationerna kan utföras antingen helt digitalt eller genom att vi kommer till er och samtidigt sänder via Teams så att de medarbetare som jobbar hemifrån kan ansluta.

-Vi har hållt flera presentationer med stora konsulter med upp till 40 åhörare hittills. Det funkar fint att bjuda in till öppen diskussion eller gå igenom projektspecifika frågor via chatten eller genom ”räcka upp handen”-funktionen i Teams, säger Niklas Johansson på Bevent Rasch.

Kontakta din lokala säljare så hittar vi ett datum som passar er!


Snart ses vi – missa inte Expovent!

Foto: Södra Berget Hotel & Resort

Efter några digitala Expovent deltar vi för första gången i den första fysiska mässan på länge när Expovent besöker Norrland vecka 40. Slottider tillämpas för att undvika trängsel – in och boka din plats här.

29/9 Sundsvall, Södra Berget Hotel & Resort

30/9 Örnsköldsvik, Fjällräven Arena

1/10 Umeå, Nolia Konferens

2/10 Luleå, Luleå Energi Arena

Vi ses!


Nu utökar vi med FENIX2

Vår nya brandövervakningsenhet FENIX har tagits emot mycket väl av våra kunder och vi har tagit ett stort steg framåt för en modern brandövervakning. Nu utökar vi sortimentet och släpper FENIX2.

FENIX2 hanterar 1-2 brandspjäll och har en automatisk detektering av anslutna spjäll och rökdetektorslingor. Den interaktiva touchdisplayen har dynamiska felsökningsbilder med åtgärdsförslag, och kommunicerar även med Modbus TPC / BACnet IP.

Läs mer om FENIX2 här eller kontakta oss så berättar vi mer!

FENIX2

 • För övervakning av upp till 2 brandspjäll
 • Hanterar även 0-10V (reglerande) brandspjäll
 • Dynamiska felsökningsbilder i den interaktiva touchdisplayen med åtgärdsförslag för varje potentiellt fel
 • Automatisk detektering av anslutna spjäll och rökdetektorslingor
 • Valbart språk Svenska/Engelska
 • Modbus TCP / BACnet IP

Bevent Rasch levererar när Stockholm växer

Norra Djurgårdsstaden är norra Europas största stadsutvecklingsprojekt och en helt ny stadsdel som växer fram runt Hjorthagen och Ropsten, mellan Nationalstadsparken, Värtan och Gärdet.

Bevent Rasch har varit med och levererat brandspjäll, galler och takhuvar till Windefalk Ventilation till flera av projekten i området, bland annat till projekt Gasverket, Hjorthagshallen, Brofästet och nya Spårvägsmuseet. VVS-konsulter är bland andra Seveko, Projektengagemang och Incoord.

Totalt har det hittills byggts runt 2700 bostäder, sju förskolor, ett flertal ytor för lokaler och butiker samt en park på 50 000 kvadratmeter. Till år 2030 ska det finnas minst 12 000 nya bostäder och 35 000 arbetsplatser.

Läs mer om projektet här: https://norradjurgardsstaden2018.se/

Bidl: Lennart Johansson/Stockholms stad


Säkerhetsanpassade kundbesök från Bevent Rasch

Efter en annorlunda sommar är vi nu tillbaka och laddade inför hösten. Vi har flera digitala sätt att mötas på och informera om våra produkter och tjänster, men vi tror också på det personliga mötet där vi kan hitta de bästa lösningarna för våra kunder.

Vi på Bevent Rasch hanterar Coronapandemin med högsta försiktighet och rutiner, så även på våra kundbesök. För att kunna träffa er kunder på ett säkert sätt garanterar vi att alla våra medarbetare följer våra förhållningsregler vi satt upp enligt nedan:

 • Vi möts bara fullt friska och bokar om vid minsta symptom.
 • Vi tar inte i hand.
 • Vi håller avstånd.
 • Vi har alltid handsprit i bilen.
 • Vi frågar och följer alltid kundens rekommendationer.

Hoppas vi ses i höst!

 


Instruktionsfilmer för vårt smarta plugin

Vårt omtyckta plugin för takhuvar löser problemet med kombihuvar och kombitakgenomföringar, nu kan man enkelt välja Bevent Rasch takhuvar och få rätt kanalanslutningar och data i sina tryckfalls- och ljudberäkningar i MagiCAD. Dessutom finns våra ljuddämpare i samma Plugin.

Har du inte provat än? Se våra enkla instruktionsfilmer nedan och ladda ned Pluginet via vår länk eller direkt från MagiCADs hemsida.

Ladda ned Bevent Rasch Plugin för takhuvar och ljuddämpare här 


Viktigt med rätt ytavtäckning till ljuddämpare

Protec är ett varumärkesskyddat ytskikt där Bevent Rasch äger själva namnet.

Det är viktigt med bra ytavtäckning av isoleringsmaterial i ventilationsanläggningar, därför använder vi på Bevent Rasch en blå glasfiberduk av typ Protec i kombination med stenullsisolering i de flesta av våra ljuddämpare och takgenomföringar. Fördelarna med Protec är att den är brandbeständig, ger bra ljuddämpning, inte släpper några fiber och är lätt att göra rent. Stenullen står emot både eld och vatten och tillverkas av natursten som är naturligt hållbart.

Håll utkik efter den blåa ytavtäckningen som är ett bevis på att du valt en riktigt bra produkt!

Fördelarna med Protec:

 • Brandbeständig
 • Bra ljuddämpning
 • Släpper inga fibrer
 • Lätt rengöringsbar

 


Nu storsatsar vi – expansionen i full gång

Produktionen är fortsatt igång och de nya maskinerna och robottrucken inkopplade – Bevent Rasch tror på på framtiden och storsatsar trots pandemin. Om fem månader är det slutbesiktning av tillbyggnaden på 8000 kvadratmeter.

Bevent Rasch gjorde nyligen sin största maskininvestering någonsin på 30 miljoner kronor, och nu är både bockmaskinen, stansmaskinen och automatlagret igång.

-Alla maskiner är igång och vi märker redan av effekten av det extra tillskottet. Det här är bara början av våra förbättringar och hittills har allt fungerat väldigt bra. Maskinen är stor och tar tid att lära sig, men det är en trevlig utmaning som fortsätter i flera steg, säger Anders Wolving, platschef på Bevent Rasch produktionsanläggning i Motala.

Utbyggnationen om 8000 kvadratmeter är i full gång, och i slutet av november görs slutbesiktningen.

-Det är en omfattande ombyggnation vi gör men vi det har varit väldigt lite produktionsstörningar och funkat väldigt bra. Vi kommer börja förbereda inflyttningen i slutet av augusti.

I april investerade Rasch i en robottruck, och när inflyttningen är gjord kommer man investera i ytterligare fler.

-Robottrucken är enkel att hantera och har fungerat störningsfritt. Vid varje kantpress sitter en knapp som man trycker på när den ska komma och lasta. Redan under första månaden hade vi sparat in tre heldagar i truck-körning.


Bevent Rasch med och bygger Göteborgs nya landsmärke

Illustration: Vasakronan/EGA 

150 000 nya göteborgare och 80 000 nya bostäder och arbetsplatser. Göteborg utökar nu staden och har som mål att växa med en tredjedel till år 2035. En av storsatsningarna är den på området Älvstaden i centrum där Vasakronan nu bygger Kvarteret Platinan dit Bevent Rasch levererat produkter för flera miljoner till.

Kvarteret Platinan är en profilbyggnad vid Lilla Bommen som är hela 60 000 kvadratmeter stor och rymmer både kontor, co-working, restaurang och ett helt nytt Scandic-hotell. Bevent Rasch har levererat takhuvar, ljuddämpare, galler, brandspjäll, IRIS-spjäll och reglerande brandgasspjäll till hotellet via sin kund LH-ventteknik.

-Vi valde Bevent Rasch för att deras kvalitet passar projektets krav. Samarbetet har fungerat bra, som vanligt. Det är genomgående hög kvalitet hos Bevent Rasch, säger Dan Hall på LH Vent Teknik.

Bevent Rasch har bland annat levererat 892 brandgasspjäll till de 446 hotellrummen, och specialdesignat ytterväggsgaller tillsammans med projektets arkitekt.

-Det är stora glasfasader på huset och arkitekten ville ha raka linjer. Vi kunde ta fram en lösning och specialanpassa produkten så att den smälter in i fasaden. Kvarteret Platinen är ett stort projekt för oss och det är alltid kul att komma in tidigt i projektet och vara rådgivande och hjälpa till, säger Niklas Johansson på Bevent Rasch.

Kvarteret Platinan beräknas att stå klart under 2021 – lagom till Göteborgs 400-års jubileum. VVS-konsult i detta projekt är Projektengagemang.

 

 Ventilationslösning som löser välkänt problem i bostäder

Foto: Morastrand AB

När spisfläkten forcerar får man ofta problem med undertryck i lägenheter, särskilt i dagens nya täta hus. Med vårt brandbackspjäll FIDm med motor löser vi det problemet då tilluften enkelt kan forcera samtidigt med frånluften och på så sätt bibehålla balansen i lägenheten. Ett exempel där FIDm fungerar utmärkt, och även är en viktig del i ventilationsbrandskyddet, är höghuset Tuvan i Mora som Michols Ventilation installerat.

Genom att forcera tilluften undviker man tryckförändringar som annars kan äventyra skyddet mot brandgasspridning mellan lägenheterna i det sju våningar höga huset som PEAB byggt. VVS Konsult är WSP.

Läs mer om projektet här.
Hälsningar från Bevent Rasch

 

Precis som många andra påverkas vi på Bevent Rasch av Covid-19.

Vi följer utvecklingen och håller oss uppdaterade dagligen kring utvecklingen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har vidtagit flera säkerhetsåtgärder, förstärkt hygienrutiner och upprättat hemmakontor för medarbetare i de fall det är lämpligt.

Tack vare att vi har vår tillverkning i Sverige har vi bra kontroll på hela vår process och i dagsläget är både produktion, försäljning och leveranser i gång som vanligt.

Tveka inte på att höra av er till oss på telefon eller mail – eller boka in ett digitalt möte!

 Ta hand om er och stay safe!

Bevent Rasch


Nyhet – Ventilationsanpassat inbrottsgaller

Säkerhetsanpassad bild.

BRIGR och BRIGC är våra nya inbrottsgaller som är ventilationsanpassade och kan monteras i ventilationskanaler, väggar och takgenomföringar.

-För oss var det viktigt att ta fram ett ventilationsanpassat galler med hög motståndskraft. Våra galler håller motståndsklass 4 enligt EN 1627:2011, och tack vare vår aerodynamiska konstruktion erhåller vi ett lågt tryckfall, förklarar Dennis Hultman, produktansvarig på Bevent Rasch.

Ett klassat galler används när man har anläggningar och fastigheter med stöldbegärlig egendom som till exempel lager.

-Vi ser en stor efterfrågan från våra kunder på den här typen av galler och är glada att presentera detta galler som både finns i cirkulärt och rektangulärt utförande.

BRIGR och BRIGC kommer inom kort att hittas i MagiCads databas. Läs mer om produkterna i våra datablad eller kontakta oss för mer information.


Testa vårt nya plugin!

Vi är glada över all positiv feedback kring vårt nya Plugin!

Du vet väl att Dimensios uppskattade funktioner för ljuddämpare finns tillgängliga i MagiCAD? Befintliga ljudvärden, flöden och kanaldimensioner baserade på din ritning fylls automatiskt på i Dimensio för en så tidseffektiv dimensionering som möjligt. Färdiga AMA-texter presenteras direkt i Pluginet när produkten är vald och kan enkelt kopieras för att användas i tekniska beskrivningar och förfrågningsunderlag.

Dessutom kan man enkelt välja Bevent Rasch takhuvar och få rätt kanalanslutningar på takgenomföringarna samt korrekt data i tryckfalls- och ljudberäkningarna. Allt i ett och samma Plugin!

Har du inte testat än? Ladda ner Pluginet via länken nedan eller direkt från MagiCADs hemsida!

Ladda ned Bevent Rasch Plugin för takhuvar och ljuddämpare här 

 


Bevent Rasch brandsäkrar Comfort Hotel Arlanda Airport

Foto: Swedavia

Swedavias miljardsatsning på att utveckla flygplatsstaden Airport City Stockholm är i sitt slutskede. Bevent Rasch har levererat till flera av projekten i området och nyligen öppnade Comfort Hotel Arlanda Airport, som med sina 503 rum är ett av Stockholmsområdets största hotell, dit Bevent Rasch har levererat brandspjäll, brandbackspjäll, galler och takhuvar med Gunnar Karlsen Sverige AB som kund och AFRY som konsult.

Förutom Comfort Hotel har Bevent Rasch levererat spjäll, brandspjäll och takhuvar till den nya VIP-byggnaden med egen incheckning och säkerhetskontroll som öppnade i slutet av 2018, samt till  det nya kontorshuset Sky City Office One, en 15 000 kvadratmeter stor kontorsfastighet mellan terminal 4 och 5 där Bevent Raschs VAV-spjäll, brandspjäll och ytterväggsgaller som specialanpassats för fasaden sitter.

 • År 2030 förväntas närmare 50 000 människor arbeta i den nya flygplatsstaden
 • År 2040 beräknas antalet resenärer ha stigit till närmare 40 miljoner

Källa Swedavia


Varmt välkommen, Erik!

Vi på Bevent Rasch är glada över att presentera vår nya kollega inom försäljning och teknisk support – Erik Kimsäter. Erik har en gedigen branschkunskap och lång erfarenhet efter 30 år i ventilationsbranschen hos bland annat Halton och som egenföretagare, och kommer att utgå från Stockholmskontoret.

-Jag sökte jobbet eftersom Bevent Rasch är ett seriöst och anrikt företag med gott rykte i branschen som har konsulternas förtroende. Första tiden har känts väldigt kul och lärorik!

Varmt välkommen, Erik!


Världsnyhet!

Äntligen ett Plugin för takhuvar som löser problemet med kombihuvar och kombitakgenomföringar. Nu kan man enkelt välja Bevent Rasch takhuvar och få rätt kanalanslutningar och data i sina tryckfalls- och ljudberäkningar i MagiCAD. Dessutom finns våra ljuddämpare i samma Plugin!

Prova redan idag! Ladda ned Pluginet via vår länk eller direkt från MagiCADs hemsida.
För mer information kring Bevent Rasch Plugin läs mer via länken nedan.
Ladda ned Bevent Rasch Plugin för takhuvar och ljuddämpare här 


Bevent Rasch med och bygger Uppsalas nya superarena

Illustration: Fojab Arkitekter

2020 invigs nya Studenternas IP. Projektet har kallats för Uppsalas superarena och beräknas kosta omkring 488 miljoner kronor.

Bevent Rasch är utvalda att leverera VAV, brandspjäll, galler och huvar till anläggningen.

-Det känns väldigt roligt att få vara med och leverera till förnyelsen av anrika Studenternas i Uppsala, säger Thomas Gallén, marknadschef i Stockholm.

Bygget påbörjades hösten 2017 och förutom en ny fotbollsarena med plats för 10 000 åskådare kommer det också att finnas café, restaurang, gym, butiker och kontor. I det här projektet är det Adero/Vent Tech som är kund och ÅF Consult som är VVS-konsult.

 


Specialtillverkade kökskåpor till Borås Kongress

Borås Kongresshus invigdes den 20 november 2018, och byggnaden som ritades av Boråsarkitekten Gunnar Jonsson 1939 är nu nästintill återställd till originalskick som när den invigdes som Folkets Hus. Bevent Rasch har levererat alla brandprodukter, takhuvar samt köksventilation till huset.

Till köket har Bevent Rasch levererat sju specialtillverkade kåpor från Climecon. Kökskåporna har en unik rengöringsteknik i fyra steg med mekaniska filter, vakuum UV, UVC och ozon vilket gör att fettkammare och kanaler förblir rena och ventilationssystemet behov av rengöring minskar. Resultatet är betydande förbättring av fastighetens kostnads- och energieffektivitet samt bidrar till bättre brandsäkerhet.

– Kökskåporna har fungerat jättebra, det är naturligtvis väldigt viktigt med bra fläktar för oss som jobbar här. Ljudnivån är nästintill obemärkt och jag är riktigt nödj med UV-rengöringen, säger kökschef Andreas Thorne.

Förutom storköksventilation har Bevent Rasch även levererat brandprodukter till huset samt takgenomföringar och tio takhuvar, två av dem i den största storleken i sortimentet.

-Vi är väldigt stolta att de valt oss som leverantör, det är en jättefin referens för oss och vårt första storköksprojekt. Vi har haft ett bra samarbete med både kunden och entreprenören som tyckt att det varit lätt att installera produkterna. Det är extra kul att få vara med på ett lokalt projekt, och vi kan se våra takhuvar från parkeringen på Borås Övre Station, säger Tomas Jeppson på Bevent Rasch.

Läs mer om vårt utbud av storköksventilation här.

Kongresshuset i siffror

 • 9 000 kvadratmeter totalt
 • 23 flexibla möteslokaler
 • Stora mötessalen har cirka 1 000 platser och kan delas upp i fem mindre salar
 • Bildskärmen i stora mötessalen är 11,5 meter bred och 4 meter hög.
 • Lokal för 300 personer med terassvåning
 • Utställarlokal 700 kvadratmeter
 • Möjlighet till bankettmiddag för 700 personer
 • 359 kvadratmeter stort fläktrum
 • Byggkostnad 210 miljoner kronor

Fakta: Borås Stad, Borås Kongress


Ett steg närmare Industri 4.0

I november började installationen av den första delen av Bevent Rasch största  maskininvestering någonsin när bockautomaten från Prima Power anlände. Nyligen startade man produktion med den nya maskinen, efter månader av planering, flytt och golvförstärkning.

Under våren 2019  beställde Rasch en stansmaskin, en bockautomat och ett automatlager från Prima Power till sin produktion i Motala – en investering på 30 miljoner som dubblerar den totala stanskapaciteten och ökar kapaciteten för bockade detaljer betydligt.

-Med den nya utrustningen får vi utveckling inom många viktiga områden som är kopplade till vår vision om digitalisering, miljöförbättringar, kapacitetsökning och framtida expansion, säger Rasch platschef Anders Wolving.

Den automatiska bockmaskinen levererades under november med hjälp av fyra lastbilar.

-Vi fick köra hit en mobilkran från Linköping – själva hjärtat av maskinen vägde 27 ton! Vi har förstärkt golvet och gjutit om för att det ska klara det ökade trycket, och vi har haft personal från Italien som har installerat under flera veckor, eftersom den första delen kommer från Italien.

Personalen har fått gå utbildning i den nya maskinen och dess program Power Processing, ett styr- och optimeringsprogram som Anders beskriver som ”revolutionerande”. Martin Hjalmarsson, som är projektledare inom digitalisering på Hydria Group, har varit med och förberett och arbetar med integrationen mellan det nya programmet och affärssystemet Garp.

-Vi har arbetat i etapper och undersökt vilka krav leverantören har för att veta vilken typ av data vi ska föra över, och håller nu på att forma en brygga mellan Garp och Power Processing. På det här sättet minimerar vi pappers- och maskinhantering, får en bättre spårning och ett otroligt stöd. Det är bara de kortsiktiga fördelarna, ser vi på längre sikt har vi ett bra verktyg för att automatisera vårt arbetsflöde ytterligare genom exempelvis parameterisering. Det är inte alla företag som har kommit så långt att de kan matcha vårt arbetssätt!

Nyligen påbörjades arbetet med att förstärka golvet ytterligare där maskinens automatlager, ett så kallat Night Train ska stå, sedan pågår installation fram till vecka 26 så hela den nya maskinparken kan tas i drift.

-Den stora utmaningen för oss är att hålla full produktion samtidigt som vi förbereder och installerar. Vi har lagt mycket tid på produktionsplanering och detaljerade tidsplaner för att inte störa leveranserna till våra kunder, och såhär långt har vi lyckats hålla den bra!

 


550 RABC-VAV-spjäll till Rigshospitalet

Illustration: Link Arkitektur

Just nu pågår en stor utbyggnad av Rigshospitalet i Köpenhamn när de anlägger en helt ny behandlingsbyggnad. Den nya byggnaden kommer att bestå av 238 enkelrum, 33 moderna operationsrum samt en intensivvårdsenhet. Bevent Rasch har levererat 550 RABC-VAV-spjäll till projektet.

-De hade höga krav och sökte en kombiprodukt. Vi har haft en nära dialog med konsulten om våra produktstandarder och kommer att vara närvarande under byggprocessen, säger Tobias Hendén, exportchef.

Med hänsyn till vårdtagare ställs bland annat krav på ljudnivån i spjället samt att de motioneras vissa tidpunkter för att störa så lite som möjligt.

-Vi har fått en fantastiskt fin referens i Danmark och ser att det finns en marknad i det här landet för den här typen av produkter.


Ny regionansvarig i Stockholm

Lars Hult har arbetat på Bevent Rasch i tre år och blev nyligen utsedd till regionansvarig för Stockholm.

-Det är kul att bli uppskattad och få detta ansvar, då vet man att man har gjort någonting rätt. Jag fortsätter att bearbeta kunder och konsulter precis som innan men kommer även att stötta kollegor i affärsfrågor och ser fram emot att försöka optimera säljkåren och se till att vi alltid är på tårna ut mot kund! säger Lars.

Bevent Rasch är välkända i Stockholm och har blivit utvalda till många stora prestigeprojekt i staden.

-Vi är betrodda och kunderna vet att vi står för kvalitet och nytänkande. Konsulterna vet att de alltid kan vända sig till oss för att få snabba och korrekta svar, det känns bra.


Nyheter i DELTA-serien

Vi fortsätter att leda utvecklingen av takhuvar och nu tar vi nästa steg när vi presenterar dubbel avluft och uteluft i DELTA-serien.

De nya takhuvarna klarar större luftflöden än vanliga DELTA, och har samma bra egenskaper vad gäller tryckfall och vattenavskiljning.

Se våra datablad om DELTA-DA och DELTA-DU.


Årets Hållbarhetspris till vår samarbetspartner

Som en del av vårt miljöarbete använder vi Emanuelssons Transport i Motala och deras fossilfria lastbilar i så stor utsträckning som möjligt vid transporter. I år vann Emanuelssons Transport Årets Hållbarhetspris på Motalagalan, ett pris som delas ut av Svensk Plaståtervinning och är instiftat för att lyfta ett företag, en organisation eller person som på ett innovativt sätt arbetar för hållbarhet.

-Vi har haft ett mångårigt samarbete och upplever att det alltid fungerat väldigt bra! Det känns bra att samarbeta med ett företag som ligger i framkant med arbetet kring hållbarhetsfrågor eftersom vi själva ständigt arbetar med det. Vi märker även ett större fokus på den här frågan från våra kunder vilket känns väldigt positivt, säger Per-Magnus Magnusson, vd på Bevent Rasch.

Grattis, Emanuelssons Transport!

Motiveringen:

“Emanuelssons Transport lever efter devisen lägsta miljöpåverkan och högsta kvalitet. För att minska sitt klimatavtryck drivs bland annat företagets fordon på 100 procent förnybara råvaror. De har en turbilsverksamhet med fasta och samordnade turer, förarna är utbildade i eco–driving. Emanuelssons är en förebild för hållbarhet inom transportindustrin.”


Bevent Rasch bildar internationellt Advisory Board

Tobias Hendén, exportchef på Bevent Rasch.

Med fler exportpartners och kunder startar nu Bevent Rasch ett internationellt Advisory Board för att stärka sin positionering. Nyligen hade gruppen sitt första möte i Motala för att lära känna varandra och dela med sig av sina erfarenheter.

-Vi har olika sorters av partners, vissa har vi jobbat med längre och andra är nya för oss. Vi vill att alla ska känna en tillhörighet med oss på Bevent Rasch och bidra till vår produktutveckling och växa tillsammans med oss. Alla delade med sig om sina erfarenheter och hur man jobbar på respektive marknad och det var ett väldigt givande möte, säger Tobias Hendén, exportchef på Bevent Rasch.

Just nu pågår arbetet med att ta fram guidelines till varje marknad, med start för nya återförsäljaren Venti A/S i Danmark.

-Vår guideline ska fungera som en djupdykning i vilka vi är, vad vi står för och vilka fördelar vi har med oss. Tillexempel att vi är en aktör som är uthållig och stark, och som är flexibel och kan anpassa oss efter marknaden. Har man valt Bevent Rasch en gång väljer man oss även i framtiden och är trygg i sin affär, upplever vi och våra partners.


Nytt kombinationsspjäll från Bevent Rasch

Vårt populära RABC-VAV är ett cirkulärt brandgasspjäll och VAV-don i ett. Nu har vi tagit fram ett rektangulärt kombinationsspjäll – RABR-VAV.

-Vi vill ha ett så brett sortiment som möjligt och är ensamma på marknaden med den här produkten. Vi har fått frågan av våra kunder om ett rektangulärt kombinationsspjäll och det är därför vi har utvecklat detta, säger Dennis Hultman, produktansvarig på Bevent Rasch.

 • Brandklass E120
 • Storlekar upp till 800 x 900 mm
 • Påmonterat säkerhetsställdon 24V
 • Montage i kanal
 • Max och minflöde ställs in från fabrik
 • CE-märkt byggprodukt enl. 15650:2010
 • P-märkt

Läs mer om vårt nya kombinationsspjäll RABR-VAV i databladet.


Bevent Rasch presenterar stolt – FENIX

Vi är glada att kunna presentera FENIX – ett helt nytt system för övervakning och funktionstest av brandspjäll. FENIX levereras idag till noga uppföljda installationer och finns tillgänglig som standardprodukt efter årsskiftet.

-Vi har en lång historia av brandövervakningssystem i sortimentet och har över tid haft en utvecklingsprocess där vi moderniserat och tagit vår produkt till 2000-talet. Den nya displayen har ett användargränssnitt som vi utvecklat i samarbete med utvecklingsteamet på FRONT och vi har lagt mycket tid och energi på att få ett så användarvänligt system som möjligt, säger Dennis Hultman, produktansvarig på Bevent Rasch.

FENIX är förbered för kommunikation med Modbus TCP/BACnet IP, passar bäst för anläggningar med upp till 16 brandspjäll och kan även styra reglerande brandspjäll. De integrerade funktionerna för funktionstest av brandspjällen ihop med användargränssnittet minimerar behovet av användarmanualer och andra dokument som behöver förvaras över tid.

-Vi har haft fastighetens livslängd i åtanke vid utvecklingen, det ska vara lätt att förstå systemet över tid. Vi har därför integrerat dynamiska felsökningsdiagram i displayen som tydligt beskriver det potentiella felet och ger förslag på åtgärd. Vi tror att FENIX kommer att bli en uppskattad nyhet eftersom det är en modern och flexibel produkt utvecklad med användaren i fokus, säger Dennis och fortsätter:

-För oss är alltid säkerheten prio ett. Brandskydd är så pass viktigt att det ska vara svårt att göra fel!

 

Fördelar med FENIX:

-Enkel hantering med touchdisplay

-Hanterar upp till 16st brandspjäll

-Kan styra reglerande brandspjäll

-Kommunicerar med Modbus TCP/BACnet IP

-Flexibel och enkel under förvaltning

Läs mer om FENIX här.


Glöm inte våra ljuddämpare!

Du vet väl om att Bevent Rasch har ett komplett sortiment ljuddämpare? Både cirkulära och rektangulära i många olika typer. Merparten av våra ljuddämpare finns med i MagiCad och för enkel dimensionering kan du använda vårt produktvalsprogram Dimensio.

Fläktar, spjäll och andra komponenter alstrar ljud i olika frekvenser som fortplantar sig i kanalsystemet. Dimensioneringen av ett ventilationssystem utifrån ljudalstring och ljudkrav är därför en väsentlig del i projekteringen. Man skiljer på lågfrekvent och högfrekvent ljud och för att dämpa bort dessa krävs olika metoder. För att välja rätt typ av ljuddämpare behöver man veta hur mycket ljud som finns i kanalsystemet och vilken ljudeffektnivå man vill ner till.

I luftbehandlingsaggregatet alstras både hög- och lågfrekvent ljud och längre ut i systemet i huvudsak högfrekvent ljud.  Bevent Rasch dimensioneringsprogram  Dimensio är en uppskattad hjälp för att dimensionera vilken ljuddämpare som är lämplig. Ljud mäts i dB och olika frekvenser adderas med logaritmisk addition till en total ljudeffektnivå och kan också översättas till det ljud vårt mänskliga öra kan uppfatta dB(A).

Lågfrekvent ljud kan inte alltid uppfattas av oss människor men kan påverka oss negativt genom till exempel trötthet. Dessa låga frekvenser är också svårast att dämpa bort och ställer särskilda krav på dämpningsmaterialet.

-Bevent Rasch ljuddämpare är av absorptionstyp som absorberar ljudet och det behövs tjockt dämpningsmaterial av rätt densitet för att ta hand om de låga frekvenserna med långa ljudvågor, säger Anton Gustafsson, produktutvecklare på Rasch.

Bevent Rasch har rektangulära och cirkulära ljuddämpare i standardstorlekar och  erbjuder också specialdimensioner för att passa kanalmåtten. Vanligtvis installerar man ljuddämparen i anslutning till en komponent som alstrar ljud.

-Det är viktigt att hela ventilationssystemet är rätt dimensionerat och injusterat för att undvika ljudstörningar. Ett feldimensionerat ventilationssystem kan innebära onödigt höga tryckfall som ger störande ljud eftersom det blir för hög lufthastighet i över spjäll och övriga komponenter i kanalen.

Det finns olika ljudklasser och även olika ljudkrav beroende på vilken verksamhet som ska bedrivas i lokalen, till exempel är det olika krav för bostäder, kontor, matsal och industri. Kraven på låg ljudnivå har ökat genom åren. I sovrum vill man inte ha högre ljudnivå än 27 dB(A) vilket ställer höga krav på projektering, komponenter och ljuddämpare.

-Det finns alltid ett bestämt luftflöde i ett rum, och beroende på det väljer man storlek på ventilationskanalen och prestanda på ljuddämparen.

Till stora projekt som tunnlar eller gallerior har Rasch levererat stora, måttbeställda bafflar för att få plats med mer ljuddämpande material. Till Mölndals galleria specialdesignade Rasch till exempel ljuddämpare som var 3,80 meter breda, 3 meter långa och 2,5 meter höga. Ljuddämparna måste ha en god täthetsklass för att inte läcka ljud, men såklart även ett bra ljudabsorberande dämpningsmaterial.

-Vi använder oss av mineralull i utvalda tjocklekar och densiteter med vårt typgodkända ytskikt Protec som är ett slitstark, brandtåligt material som tål rensning.

För att funktionstesta sina produkter använder sig Rasch idag av högtekniska ljudlabb på bland annat KTH, men just nu pågår en förstudie för att kunna anlägga ett eget ljudlabb i framtiden.

-Vi utför årligen ljudmätningar externt  och ser ett behov av att ha ett eget lab där vi även kan bygga prototyper och testa för att satsa mer på utvecklingsarbete och nya typer inom ljuddämpning.

Några exempel på våra ljuddämpare:

LFAS-L med extremt låg bygghöjd

LFIK standard ljuddämpare med indragen anslutning

LFAR rensbar ljuddämpare med utdragbara bafflar

LFAB lösa ljuddämparbafflar för inbyggnad

Läs mer här.

 


Ny exportpartner i Tyskland

Andreas Todt, teknisk chef, och Axel Dickshat, vd på Schulte & Todt besökte Bevent Rasch exportansvarige Tobias Hendén på huvudkontoret i Borås tidigare i veckan tillsammans med Bevent Raschs tyska representant  Benjamin Meissner.

Bevent Rasch fortsätter att satsa internationellt, och nu är det klart att Schulte & Todt blir exklusiva återförsäljare för Bevent Rasch takhuvar och galler i Tyskland. Schulte & Todt är ett familjeföretag med 28 anställda, grundat 1993 med kontor i Arnsberg utanför Dortmund.

-De har en bred kundbas och når ut i hela Tyskland där de samarbetar med alla grossister. Schulte & Todt är välkända i Tyskland och kändes rätt för oss. De drivs av att göra det här och att få ut Bevent Rasch på den tyska marknaden, säger Tobias Hendén, exportansvarig på Bevent Rasch.

Läs mer om Schulte & Todt på deras hemsida.

 

 


DELTA-huvar på lager

Vår DELTA-serie har blivit en stor succé och vi säljer allt mer av dessa avluft, uteluft och kombihuvar.

Lågt tryckfall och bra vattenavskiljning är utmärkande för DELTA-serien, liksom snygg design.

En annan stor fördel är att vi lagerför storlek 200 till 1200 och kan skicka dessa på kort tid från vår produktion i Motala.

Läs mer om DELTA här.


Anders Freyschuss – ny ledamot i vår styrelse

Han beskrivs som en av de mest betydelsefulla personerna inom svensk och europeisk ventilationsbransch och har varit ordförande för Svensk Ventilation, vd för Camfil Svenska AB och ordförande för CPPC – den högsta instansen inom i Eurovent Certifiering. Nyligen tillträdde Anders Freyschuss som ny ledamot i Bevent Rasch ventilationsstyrelse.

Anders Freyschuss är civilingenjör i grunden och ett välkänt namn inom ventilationsbranschen. Han har gjort en internationell karriär och i år klev han av rollen som ordförande för Svensk Ventilation efter sju år som ordförande och 21 år i styrelsen.

-Det har varit en fantastisk utveckling inom ventilationsbranschen i Sverige under de här åren. Det känns bra att ha varit med och ökat medvetenhetsgraden hos våra politiker om vikten av bra ventilation!

Anders kommer att fortsätta sitt arbete för Svensk Ventilation, bland annat genom att medverka under Almedalsveckan för organisationens räkning, något han var med och tog initiativet till för åtta år sedan. Han är även medlem i VD-stödet, en organisation som jobbar med att hjälpa företag att utvecklas – och sedan i juni alltså även styrelseledamot i Bevent Raschs ventilationsstyrelse.

-Bevent Rasch har varit aktiva inom Svensk Ventilation inom framförallt brandfrågor och jag har sett företaget växa under många år. Jag tackade ja till uppdraget eftersom det är ett spännande företag vars resa jag vill vara med på, säger han och fortsätter:

-Bra värderingar är viktigt för mig, och jag upplever att Bevent Rasch står för det man gör. Ett bra företag ska vara nyfiket och inte bara kopiera det andra gör.

Anders har både jobbat som teknisk chef för ABB Fläkt i Frankrike och som marknadsdirektör för hela Camfilkoncernen och spenderat mycket tid på den europeiska och amerikanska marknaden.

-Jag ser stora möjligheter för Bevent Rasch att växa utanför Sverige och hoppas kunna bidra med ett internationellt perspektiv. De har bra förutsättningar och bra produkter – det gäller bara att vara lyhörd inför andra marknader och anpassa sig.


Ny exportpartner i Danmark

Tobias Hendén, exportansvarig Bevent Rasch, Sören Clausen, försäljning- och marknadsansvarig på VENTI A/S och Per-Magnus Magnusson, vd Bevent Rasch ser fram emot ett gott,långsiktigt samarbete.

Bevent Rasch presenterar stolt sin nya exportpartner i Danmark – VENTI A/S.

VENTI A/S är både tillverkare och representanter för andra kvalitetsprodukter inom VVS-branschen, och består av 45 medarbetare med huvudkontor i Århus och filial i Köpenhamn .

-VENTI A/S har en bra profil och är en av de tre största i Danmark. De jobbar på ett bra sätt, håller hög kvalitet och jobbar aktivt med miljöfrågor. Vi tror att vi kommer att få se fina resultat av vårt samarbete, säger Tobias Hendén, exportansvarig på Bevent Rasch.

Läs mer om vår nya exportpartner här.

 


Kastlängder på DELTA

Vi får ibland frågan om kastlängd på våra avluftshuvar – nu har vi valt att redovisa kastlängd på DELTA-AH och DELTA-KH.

Kastlängderna är CFD-simulerade, och gäller vid vindstilla förhållanden. Måtten definieras i m som avståndet från huvens utlopp till den punkt där hastigheten i luftplymen minskat till 2 m/s.

Vid dimensionering är det bra att utgå från tryckfall och utloppshastighet. Använd gärna våra ställbara utlopp DELTA-SU som finns som tillval.

Se våra datablad här och här.


Nu finns nya Hydrianytt ute!

Nu finns Hydrianytt nummer 50 ute!

I detta nummer kan du bland annat läsa om vår byggstart i Motala, vårt nya filmprojekt i produktionen, våra leveranser till Östermalm Saluhall och hur vi specialdesignat takhuvar till Kungsbacka badhus

Vill du beställa ett ex? Maila hydrianytt@hydria.se


Spadcermoni och byggstart för nya utbyggnationen


För två år sedan köpte Bevent Rasch 20 000 kvadratmeter mark vid sin nuvarande produktionsanläggning i Norrsten –  och i juni var det äntligen dags att sätta spaden i marken.

Den 4 juni togs första spadtaget till Rasch utbyggnation i ett strålande soligt Motala. Strax över 100 personer deltog under spadceremonin på den nya marken där 8000 kvadratmeter produktion, kontor och lager ska byggas till.

-Vi växer kontinuerligt och tror på det vi gör. Det känns riktigt kul att ta nästa kliv med en rejäl utbyggnad. Ihop med övriga investeringar får vi en ökad kapacitet för fortsatt expansion, men det möjliggör också många andra smarta lösningar och satsningar vi vill göra, säger Per-Magnus Magnusson, vd på Bevent Rasch och Rasch.

Kenneth Söderman, vice ordförande i Motala kommunstyrelse, höll tal och gratulerade till satsningen.

-Vi på kommunen är väldigt glada för den här utbyggnationen – det är fantastiskt både för er och för oss i Motala. Det händer många positiva saker i staden just nu och kommer att ske mer framöver, och det är viktigt med företag som visar vägen. Det här är en bra utveckling för Motala och sätter igång en uppåtgående spiral som vi är väldigt glada över och tacksamma för från kommunens sida!

Efter spadceremonin bjöds alla gäster på lunch och intressant föreläsning av Britta Permats, vd på Svensk Ventilation. Britta visade olika studier och rapporter och förklarade bland annat hur klimatförändringar påverkar ventilationsbranschen, och hur ett dåligt inomhusklimat kan kopplas till flera sjukdomar och diagnoser.

-Ni behövs! Era brandprodukter räddar liv, och ni bidrar också till att förbättra folkhälsan genom det ni jobbar med. Det ska bli spännande att få se alla era innovativa lösningar – framtiden finns här hos er!


Platsbesök Tillbyggnad- Drottning Silvias Barnsjukhus

Illustration White Arkitekter

Just nu pågår byggnad och installationsarbete på den nya tillbyggnaden som ska göra Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus på Östra sjukhuset till ett av världens mest framstående sjukhus inom högspecialiserad barnsjukvård, klinisk forskning och utbildning.

Den nya byggnaden är totalt 33 000 kvadratmeter och ska innehålla lokaler för rehabilitering, operation, intensivvård, vårdavdelningar och administration. Bevent Rasch har levererat produkter för cirka 5 miljoner, bland annat huvar och galler, samt 600 brandspjäll med MRB3-lösning på nästan varje spjäll.

-Det är smickrande att bli utvalda när landstingen bygger. De ville ha en pålitlig leverantör och vi var föreskrivna från start. Vi har lämnat fem års garanti på hela jobbet från godkänd slutbesiktning till kunden, och tar ansvar över våra produkter, säger Niklas Johansson på Bevent Rasch.

Bygghissen tar oss upp till det enorma fläktrummet som sträcker sig över två hela våningar. Just nu arbetas det för fullt med ventilation, rör, el och styr, berättar Emil Bang från EU Ventilation som är projektledare för ventilationsentreprenaden på TBS och som utför projektet i partnering tillsammans med NCC

-I vanliga fall sitter det omkring ett 10-tal luftbehandlingsaggregat i en byggnad med den här storleken, men här finns 30 stycken eftersom det är så många hygienzoner och redundant drift . Det är väldigt tuffa krav och alla zoner ska styras separat.

Emil pekar upp mot intagskammaren som tar in ca 80 kubikmeter luft per sekund, dit Bevent Rasch levererat spjäll och uteluftsgaller BRYV med måttet fyra gånger två meter med speciallösningar med stående lameller.

-Samarbetet med Bevent Rasch har fungerat jättebra, vi har jobbat ihop tidigare och har bra erfarenheter från dem. Det här är det största projektet för oss någonsin, men allt har gått enligt plan och tidsplanen är i fas trots att det är ett väldigt stort och komplext projekt. Som mest har vi haft 25 ventilationsmontörer på plats samtidigt, och vi har tidsavstämningsmöten varannan vecka för att hela tiden förankra tidsplanens upparbetning.

 

Tillbyggnad- Drottning Silvias barnsjukhus

Storlek: 33 000 kvadratmeter exkl kulvert och försörjningscentral.

Inflytt: 2021-2022

 


Bevent Rasch med och bygger nya Östermalm Saluhall

Illustration: Tengbom Arkitekter

Östermalm Saluhall har varit en självklar mötesplats för Stockholmare i 130 år. Nu rustas den anrika saluhallen upp med preliminär öppning vintern 2020.

Under snart två år har renoveringen av Östermalms Saluhall pågått, och bland annat ska byggnadens ursprungliga stjärnformade planlösning från 1888 återskapas. Bevent Rasch har bland annat levererat 130 ljuddämpare, ytterväggsgaller och takhuvar till projektet för ett ordervärde på omkring en miljon.

-Det betyder väldigt mycket för oss att bli utvalda till ett prestigeprojekt som det här. Som stockholmare känns det såklart extra roligt att få vara med i ett så centralt och välkänt projekt som Östermalm Saluhall, säger Johan Vrenning på Bevent Rasch som är ansvarig över projektet.

Under renoveringstiden bedriver handlarna i Östermalms Saluhall sin verksamhet i en temporär saluhall på Östermalmstorg som kommer att monteras ned vid öppningen av den nya saluhallen. Johan har varit på platsbesök under byggnationen och är nöjd med projektet.

-Allting har fungerat jättebra och vi har haft ett nära samarbete med konsult och entreprenör.

VVS Konsult: ÅF Consult 

Vent Entreprenör: VENT Projekt AB

 


Bevent Rasch största maskininvestering någonsin

 

Bevent Rasch fortsätter att öka sin omsättning och i april nådde man sitt uppsatta mål att nå 200 miljoner i omsättning. Byggstarten för utökningen av produktionsanläggningen i Motala med 8000 kvadratmeter är planerad inom kort, och nu gör företaget sin största maskininvestering någonsin på totalt 30 miljoner.

I dagarna har Bevent Rasch beställt en stansmaskin, en bockautomat och ett automatlager från Prima Power till sin produktion i Motala. 2018 investerade företaget i en ny stansmaskin av samma märke som ökade produktionen med 40 procent av stansade detaljer. Den nya investeringen är den största någonsin i företagets historia och dubblerar den totala stanskapaciteten och ökar kapaciteten betydligt för bockade detaljer.

-Investeringen är en stor satsning på kapacitetsökning inför framtiden. Med detta och vår utbyggnad på 8 000 kvadratmeter bäddar vi för att kunna växa under många år framöver. Med den nya utrustningen får vi utveckling inom många viktiga områden som är kopplade till vår vision om digitalisering, miljöförbättringar, kapacitetsökning och framtida expansion. Maskinen beräknas installeras under hösten och vintern, säger Per-Magnus Magnusson, vd på Bevent Rasch och Rasch.

Förutom maskininvesteringen har Bevent Rasch även nyligen köpt 20 000 kvadratmeter mark i anslutning till den nuvarande produktionsanläggning i Norrsten i Motala, och kommer att bygga ut sina lokaler med 8 000 kvadratmeter till totalt 18 000 kvadratmeter. Byggstarten är under planering och inflytt beräknas till årsskiftet 2020/2021.


Förbättringar i Magicad

Vi försöker ständigt hålla databasen i Magicad uppdaterad. I veckan uppdaterades och förbättrades flera av våra produkter, bland annat har Magicad åtgärdat problemet med att våra irisspjäll såg konstiga ut när de ritats in.

Nyheter i april:

 • Adderat BRDJ-100
 • LFAS-L tillagd som produkt
 • Nya storlekar av BRBH
 • Adderat tryckfallsdata till LFAC-1, LFAC-2 samt LFAS-1 (samtliga utan ljuddämpande baffel)
 • Justerat tryckfallsdiagrammen på BRSK (endast uteluft), BRSI samt BRYL

Grönt miljöarbete inom Bevent Rasch

Bevent Rasch strävar efter att hålla en hög miljöprofil med låg miljöpåverkan.

Varje nyutvecklad produkt ska ha tydliga miljö och hållbarhetsegenskaper och vi medverkar i flera olika system för miljöbedömning. Produkternas byggvarudeklarationer (BVD) visar hur varan ska hanteras i byggskedet, bruksskedet och som avfall, och innehåller information om produktens materieinnehåll.

-I produktionen jobbar vi ständigt med att optimera materialåtgång och minimera allt spill. Vi använder i stor utsträckning också transporter med 100 % fossilfritt bränsle. I samband med vår planerade utbyggnad övergår vi till bergvärme och projekterar cirka 1 500 kvadratmeter solceller för att producera vår egen el och minska vår klimatpåverkan, säger Per-Magnus Magnusson, vd för Bevent Rasch och Rasch och fortsätter:
-Vi märker ett ökat kravställande från marknaden, inte bara gällande produkternas miljöprestanda, utan även kring vår verksamhet i övrigt.

Läs mer om hur vi på Bevent Rasch jobbar med Miljö och kvalitet i vår produktion, transport och återvinning här.


Bevent Rasch med när Kungsbacka bygger nytt badhus

Kungsbacka kommun satsar och bygger nytt badhus som ska stå klart i början av 2020. Bevent Rasch har levererat 200 ljuddämpare, både cirkulära och rektangulära, 40 brandspjäll, ett 20 meter brett ytterväggsgaller BRYH och 11 stora DELTA-huvar till projektet.

-Till våra avluftshuvar har vi har tagit fram en speciallösning ihop med takgenomföring för dränering av eventuell kondens från den fuktiga luften från bassängerna, säger Niklas Johansson på Bevent Rasch.

Det nya badhuset blir tre gånger så stort som nuvarande simhall och kommer bland annat erbjuda besökarna ett gym, en stor bassäng med 10 simbanor, undervisningsbassänger och familjedel med bland annat småbarnspool, bassäng med strömkanal samt en relaxavdelning om 450 kvadratmeter.

Illustrationer: We-Group och PP arkitekter 

 


DIMENSIO har uppdaterats med nya och förbättrade funktioner!

Bevent Rasch produkter och tjänster genomgår kontinuerlig utveckling, särskilt de digitala verktygen. Nyligen uppdaterades produktvalsprogrammet DIMENSIO med följande funktioner:

 • Dimensionerade produkter går nu att märka med en unik beteckning (exempelvis TH1 eller LB01-LD2). Beteckningen följer med till både PDF:en som kan sparas ner och den dynamiska AMA-texten.
 • De dynamiska tryckfallsdiagrammen inkluderas i PDF-utskriften.
 • PDF-utskriften har strukturerats om till ett mer lätthanterlig format och man kan nu välja om datablad, monteringsanvisningar och/eller byggvarudeklaration ska inkluderas i utskriften tillsammans med dimensioneringsresultatet.

Vi tackar som vanligt våra kunder och användare för grym feedback och teamet på FRONT för ett väl genomfört jobb.


Tack från ISH 2019

Nu är vi tillbaka efter en fantastisk vecka på Europas största VVS- och energimässa, ISH, i Frankfurt.

Vi hade många spännande möten och vill tacka alla konsulter, installatörer, fastighetsägare, entreprenörer, branschkollegor, partners och andra som kom och besökte oss, både i montern och under vårt pressevent!


90% av livet inomhus – hur påverkar inomhusklimatet?

kontor inomhusklimat ventilation

Medellivslängden i Sverige är 82 år och av den tiden spenderar vi hela 90 procent inomhus, i vårt hem, på kontor eller skola och i fordon. Med tanke på hur mycket tid vi faktiskt spenderar inomhus inser man vikten av ett väl fungerande ventilationssystem för ett bra inomhusklimat och välmående.

På kontor och skolor kommer den största delen luftföroreningar från oss människor själva genom koldioxid eller från byggmaterial i lokalerna. Koldioxidnivån ska ligga på ett värde under 1000 ppm (parts per million) under en arbetsdag enligt Arbetsmiljöverket, och gränsvärdet under en arbetsdag är 5000 ppm för att det inte ska bli direkt skadliga effekter.

-Även om värdena sällan kommer upp i en hälsofarlig nivå krävs det inte mycket för att vi ska uppleva miljön som ofräsch, bli trötta och prestera sämre, säger Dennis Hultman, produktansvarig på Bevent Rasch och fortsätter:

-Luften påverkar oss väldigt mycket, både i hur vi upplever miljön men också genom att bidra till astma och allergier. Inomhusklimat är mer än luftkvalitet, och man glömmer ibland av att även temperatur, ljud och ljus bidrar till hur vi upplever klimatet.

skola inomhusklimat ventilation

Ett lågt luftflöde kan göra att det blir för varmt i lokalen, vilket påverkar både koncentration och dofter. Ett för högt luftflöde kan istället göra att man upplever drag i lokalen. Är lufthastigheten högre än 0.15 meter per sekund upplever man oftast ett obehagligt drag om man har ett stillasittande arbete.

-För att få ett bra luftflöde, behaglig temperatur och undvika buller är det viktigt med ett korrekt dimensionerat och installerat ventilationssystem som kontinuerligt underhålls. Vi på Bevent Rasch tycker också att inomhusklimatet förutom att vara hälsosamt även ska vara tryggt och ha ett fungerande brandskydd så att fastighetsägaren och alla som vistas i lokalen kan känna sig trygga.


Vi ses väl i Frankfurt?

Nu är det mindre än en vecka kvar till ISH i Frankfurt, Europas största VVS- och energimässa.
Drygt 2.500 utställare och över 200.000 besökare från hela världen väntas medverka, och självklart är vi på Bevent Rasch på plats för att presentera årets nyheter!

Ni hittar oss i hall 8.0, monter A54.
Välkommen till vår monter!

Läs mer om mässan här


Vi ställer ut på ISH 2019

Den  11-15  mars är det återigen dags för Europas största VVS- och energimässa, ISH, i Frankfurt.

Drygt 2 500 utställare och över 200000 besökare från hela världen väntas medverka, och självklart är vi på Bevent Rasch på plats för att presentera årets nyheter!

Ni hittar oss i hall 8.0, monter A54.

Välkommen till vår monter!

Läs mer om mässan här.


Specialdesignade produkter till Norra Tornen

 

Norra Tornen

Norra Tornen – 125 meter högt och med ett penthouse för 230.500 kronor per kvadratmeter. Nu är snart de sista hyresgästerna inflyttade i Stockholms hösta bostadshus.

Uppmärksamheten kring Oscar Properties prestigebygge Norra tornen mellan Stockholm och Solna har varit många, och det har beskrivits som Stockholm nästa landmärke. De första hyresgästerna flyttade in under hösten, och snart ska alla vara på plats i det första huset, kvarteret Innovationen. Grannhuset Helix ska bli 110 meter högt. Byggarbetet är precis påbörjat och huset beräknas stå färdigt om 1,5 år. Bevent Rasch har dels levererat produkter till ventilationsentreprenören, och direkt till Oscar Properties som ville ha specialgaller till fasaden, anpassade till exteriören.

-Vi fick tidigt en förfrågan från Oscar Properties om vi kunde ta fram en speciallösning och satt ner tillsammans med våra konstruktörer på Rasch, beställaren och arkitekten för att ta fram en design som var anpassad efter väggen och som smälte in rent färgmässigt, säger Thomas Gallén, marknadschef på Bevent Rasch.

Prestigebostadsprojekt för Stockholm

Hittills har Bevent Rasch levererat produkter till ett ordervärde omkring 700 000 kronor till det första huset Innovationen, bland annat ytterväggsgaller BRYA, spjäll och brandspjäll av modellerna BSKC6, BRJS och RABC.

-Det är ett prestigebostadsprojekt både för Stockholm som stad, och för oss som blivit utvalda leverantörer. Det är kul när vi kan göra det lilla extra i ett projekt som sticker ut, vi har haft ett fint samspel mellan försäljnings- och konstruktionssidan för att ta fram kundanpassningarna, säger Thomas.

Bostadsrättsföreningen Innovationen ska innehålla 178 lägenheter, där det lägsta kvadratmeterpriset för en lägenhet är 33.000 kronor per kvadratmeter och det högsta 230 500 kronor, vilket ger 65 miljoner kronor och ett 282 kvadratmeter stort penthouse som upptar husets två översta våningar. Förutom sju rum och nio balkonger har lägenheten även en takterrass om 150 kvadratmeter.

– I en mer konkurrensutsatt marknad blir det allt viktigare att erbjuda bostäder som vågar sticka ut och Norra Tornen är helt unika i Stockholm, säger Oscar Engelbert vd för Oscar Properties i ett pressmeddelande.

Stockholm Norra Tornen

Fakta Norra Tornen 

• 125 m högt
• 139 m över havet
• 182 bostäder
• 5000 Betongelement
• 180 Prefabricerade badrum
• 40 Prefabricerade wc
• 2 Butikslokaler
• Sopsugsanläggning
• 1 Gästlägenhet
• 1 Biorum
• 30 Platsbyggda badrum
• 285 Skjutglaspartier
• 70 Terrassdörrar
• 350 Terrasser
• 334 Panoramafönster om 9 kvm
• 3 Hissar med hastighet på 3 m/s
• 26 000 ton betong
• 350 Pålar
• 1 Gym
• 1 Relaxavdelning med bastu
• 1 Festlokal

Källa: Byggkontakt


Vi söker tekniskt stöd till produktionen

Välkommen att söka en tjänst hos Rasch i Motala, en av Sveriges ledande tillverkare och utvecklare av ventilationsprodukter. Du kan söka utan CV under ”Ansök direkt utan CV & personligt brev”, alternativt söka med CV genom att klicka på ”Sök jobbet” längt ner på sidan.

Rasch AB utvecklar och tillverkar produkter för ventilation och har idag ca 85 st anställda. Redan på 30-talet var Rasch igång med sin verksamhet i Motala. Idag står den 10 000 kvadratmeter stora anläggningen i Motala till förfogande med en toppmodern maskinpark för en flexibel tillverkning med möjlighet till snabb omställning mellan tillverkning av större serier och enstaka special- och projektanpassade produkter. Här finns också en utvecklingsavdelning med eget laboratorium samt ett stort lager med lagerhållning av standardprodukter. Rasch ingår i den Boråsbaserade koncernen Hydria Group med totalt ca 200 anställda. Försäljning sker via systerbolagen systerbolaget Bevent Rasch och Rasch Direct som finns i Borås och Stockholm. Läs mer på www.hydria.se och www.rasch.se.

Dina arbetsuppgifter

I din roll stöttar du såväl säljorganisationen, som konstruktion, utveckling och produktion i olika tekniska ärenden för att Rasch på bästa sätt kunna ge kunden support före, under och efter ett köp. En del av ditt ansvarsområde är reklamationer, där du ansvarar för reklamationshanteringen via intranätet. Du analyserar reklamationsärenden, föreslår åtgärder i samråd med andra interna funktioner, följer upp och genomför vid behov fältbesök. Vidare är kvalitetsfrågor och provning två viktiga områden i tjänsten.

I korthet:

 • Teknisk support
 • Reklamationer
 • Förbättringar och utveckling av reklamationshanteringssystem
 • Leverantörskvalitet
 • Produktionssupport i produkt- och kvalitetsfrågor
 • Provning i labb
 • Dokumentation från provning i labb
 • Kvalitetssystem (uppdatering av rutiner och instruktioner kopplade till ditt arbetsområde)

På sikt kommer du även att arbeta med provningsstandarder, rutiner och instruktioner för kontroll och provning av brandprodukter, samt ta ett helhetsgrepp om kvalitetssystemet. Rasch som arbetsgivare är måna om sina medarbetares kompetensutveckling och erbjuder ambitiösa program för intern- och externutbildning.

Din profil

Vi söker dig med erfarenhet från ventilationsbranschen (alt. fastighetsautomation) och stor teknisk förståelse inom området. Vi tror att du kan ha en bakgrund från såväl konstruktion av ventilationssystem, som installation, service och underhåll. Det är meriterande om du har erfarenhet av arbete med kvalitetsfrågor, support, reklamationer, dokumentation eller andra liknande arbetsuppgifter. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som har lätt för att kommunicera och samarbeta med andra. Vidare är du kvalitetsmedveten och har förmågan att skapa god struktur i ditt arbete. Du tar dig an tekniska utmaningar med stor nyfikenhet och drivs av att tillsammans med andra bidra till ökad kundnöjdhet.

Övriga krav:

 • Flytande svenska i tal och skrift
 • Engelska på konversationsnivå
 • Körkort (B)

Tillträde enligt överenskommelse.

Placeringsort: Motala

I denna rekrytering samarbetar Rasch med rekryteringsföretaget OnePartnerGroup. Urval sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag. Så länge annonsen finns publicerad tar vi emot ansökningar.

Vid frågor om rekryteringsprocessen är du varmt välkommen att höra av dig till ansvarig rekryteringskonsult Julia Hermansson på julia.hermansson@onepartnergroup.seeller 070 943 57 85.


Nyhet – Don för montering i prefabricerade plattbärlag

När man prefabricerar plattbärlag gjuter man tunna bjälklag som är så släta att undersidan används som inntertak. Donleverantörer levererar då ingjutningsramar som framförallt deras egna don passar i, detta kan bli ett problem när exempelvis vårt RINO inte passar i de ingjutna ramarna.

-Kunden stod med 200 don som inte gick att montera. Jag kontaktade Climecon som tillsammans med oss utvecklade ett don som går att montera underifrån oavsett vilken ingjutningsram som sitter i bjälklaget, berättar Niklas Johansson på Bevent Rasch.

Den nya produkten heter RINO FN och lanseras inom kort.

-Tack vare Climecons snabbfotade utvecklingsarbete löste vi problemet och nu har kunderna friheten att välja våra don oavsett vilken ram som sitter ingjuten!


Bättre inomhusklimat på Borås Kongress med Bevent Rasch

Borås Kongresshus invigdes den 20 november, och byggnaden som ritades av Boråsarkitekten Gunnar Jonsson 1939 är nu nästintill återställd till originalskick som när den invigdes som Folkets Hus. Bevent Rasch har levererat alla brandprodukter, takhuvar samt köksventilation till huset.

Till köket har Bevent Rasch levererat sju specialtillverkade kåpor från Climecon. Kökskåporna har en unik rengöringsteknik i fyra steg med mekaniska filter, vakuum UV, UVC och ozon vilket gör att fettkammare och kanaler förblir rena och ventilationssystemet behov av rengöring minskar. Resultatet är betydande förbättring av fastighetens kostnads- och energieffektivitet samt bidrar till bättre brandsäkerhet.

-Vi har varit igång här i ett par veckor och lagat flera större middagar, säger kökschef Anders Thorén när vi besöker Borås Kongress och fortsätter;

-Kökskåporna har fungerat jättebra, det är naturligtvis väldigt viktigt med bra fläktar för oss som jobbar här.

Förutom storköksventilation har Bevent Rasch även levererat brandprodukter till huset samt takgenomföringar och tio takhuvar, två av dem i den största storleken i sortimentet.

-Vi är väldigt stolta att de valt oss som leverantör, det är en jättefin referens för oss och vårt första storköksprojekt. Vi har haft ett bra samarbete med både kunden och entreprenören som tyckt att det varit lätt att installera produkterna. Det är extra kul att få vara med på ett lokalt projekt, och vi kan se våra takhuvar från parkeringen på Borås Övre Station, säger Tomas Jeppson på Bevent Rasch.

Läs mer om vårt utbud av storköksventilation här.

Kongresshuset i siffror

 • 9 000 kvadratmeter totalt
 • 23 flexibla möteslokaler
 • Stora mötessalen har cirka 1 000 platser och kan delas upp i fem mindre salar
 • Bildskärmen i stora mötessalen är 11,5 meter bred och 4 meter hög.
 • Lokal för 300 personer med terassvåning
 • Utställarlokal 700 kvadratmeter
 • Möjlighet till bankettmiddag för 700 personer
 • 359 kvadratmeter stort fläktrum
 • Byggkostnad 210 miljoner kronor

Fakta: Borås Stad, Borås Kongress


Välkommen tillbaka Peter Nöjd!

Vi hälsar Peter Nöjd varmt välkommen tillbaka som försäljningsingenjör på kontoret i Stockholm efter tre år på Lindab som teknisk rådgivare. Peter har lång erfarenhet inom branschen och har arbetat både med inneklimat- och brandlösningar.

-Det känns jättebra att vara tillbaka! Bevent Rasch är det bästa företaget jag jobbat på, och hela Hydria Group är en välskött koncern.

Kontakta Peter på:

Tel: 08 – 54 55 12 77

peter.nojd@bevent-rasch.se


Expovent vecka 4

Vi finns självklart på plats under Expovent i nästa vecka. Missa inte att träffa oss och flera andra intressanta företag när vi besöker Karlstad, Borlänge och Gävle!

Anmäl dig här

22 januari – Karlstad, Löfbergs Arena

23 januari – Borlänge, Romme Travbana

24 januari – Gävle, Rotundan


Bevent Rasch leverantör till Kirunas nya stadshus

Kirunas nya landmärke, stadshuset Kristallen, invigdes nyligen under högtidliga former av kung Carl XVI Gustaf. Bevent Rasch är stolta leverantörer till både stadshuset, dit man levererat takhuvar, ytterväggsgaller och backspjäll, och klocktornet som står bredvid där man specialdesignat och tillverkat unika BRYL-galler.

-Vi har jobbat tätt ihop med arkitekten för att få fram rätt design på våra ytterväggsgaller som sitter på klocktornet och som täcker hela 22 kvadratmeter. Det har varit ett väldigt kul projekt som fungerat bra, säger Tomas Jeppsson på Bevent Rasch.

Klockstapeln är en rest av Kirunas gamla stadshus och är 26 meter hög och väger 30 ton. Tornet flyttades från det gamla stadshuset i sex delar och har sedan dess renoverats upp och fått ett nytt styrsystem.

Kunder i det här projektet är Bravida och WSP.


Nytt nummer av Hydrianytt!

Nu finns nya Hydrianytt ute! I det här numret är temat Innovation, du kan bl.a läsa om hur Bevent Rasch jobbar med Innovation. I det nya numret kan du också läsa om hur vi bidrar till ett bättre inomhusklimat på Borås Kongress, våra specialdesignade produkter till Norra Tornen i Stockholm bland mycket annat.

Vill du beställa ett ex? Maila hydrianytt@hydria.se


DELTA som standardhuv

Du har väl inte missat att DELTA-huvarna nu är våra standardhuvar? Vi lagerför DELTA -AH, -UH och -KH i storlek 200-1200.

DELTA är en komplett huvserie i avluft-, uteluft- och kombiutförande. Takhuvarna har ett halverat tryckfall med mycket bra vattenavskiljning och en lägre ljudalstring, samt ett flödesområde för huvarna från 100 l/s upp till 15.000 l/s. DELTA-serien kan även beställas i det nya materialet Magnelis, ett innovativt och motståndskraftigt material som klarar korrosivitetsklass C5, och avluftdelen kan även kompletteras med ställbart inlopp.

Samtliga huvar levereras med integrerade lyftpunkter för säkrare lyft vid montering.

Läs mer om DELTA-serien här.


Utbyggnation i Motala

Ventilationsbolagen Bevent Rasch, Rasch Direct och Bröderna Rasch har haft en stark utveckling de senaste åren med stora satsningar inom produktionsteknik och utveckling, men också genom långsiktiga investeringar. Under förra året köptes 20 000 kvadratmeter mark bredvid den befintliga fastigheten i Motala, och nu tas beslutet att bygga ut fabriken med totalt 7000 kvadratmeter.

-Vi och Hydria Group tror på det vi gör och det känns fantastiskt roligt att nu kunna rusta för framtiden. Vi vill fortsätta att tillverka högkvalitativa produkter i Sverige, och i och med den här stora investeringen med utökade lager och produktionsytor har vi möjligheten att förbättra logistik och kapacitet, förkorta våra ledtider och samla produktionen, säger Per-Magnus Magnusson, vd på Rasch och Bevent Rasch.

Målsättningen är att flytta in årsskiftet 2020/2021.


Bilden är en konceptbild


Förstärkt försäljning och teknisk support

Bevent Rasch förstärker nu den tekniska supporten och försäljningen, både i Borås med två nya innesäljare, Mikael Yrjänheikki och Kalle Schedin, och i Stockholm med Fredrik Uldin som ny försäljningsingenjör.

Mikael Yrjänheikki har arbetat med styr inom fastigheter och industri i 12 år, och började sin anställning hos Bevent Rasch i september.

-Jag kände att jobbeskrivningen lockade mig, jag har programmerat liknande produkter tidigare och det kändes kul att få arbeta med försäljningssidan. Hittills har det varit väldigt intressant och kul med mycket nytt att ta in.

Kalle Schedin började sin tjänst den första oktober och kommer senast från ICA City där han varit mejeriansvarig.

-Det kändes spännande med en ny bransch och att få komma till ett företag som går som tåget. Kollegorna är väldigt vänliga och hjälpsamma, det känns jättebra!

Fredrik Uldin kommer senast från Stadsnätsbolaget där han arbetat som projektledare, och har även en bakgrund som försäljare inom bilbranschen.

-Jag hade hört talas om Bevent Rasch via vänner och tyckte att det lät som ett bra jobb och en rolig arbetsplats. Jag gillar att bygga relationer och arbeta med B2B, så det här jobbet passar mig som handen i handsken!

 


Tack från VVS Dagene

Bevent Rasch tackar alla som kom och besökte oss under VVS Dagene i förra veckan Lillestrøm. Vi fick många spännande nya kontakter både från Norge och Sverige, och vill rikta ett extra stort tack till alla era som kom på vårt miniseminarium under New Ways of Learning.

Vill ni fortsätta prata med oss eller Air Product Norge A/S, hör gärna av er!

                  

    Tobias Hendén                                        Rune Larsen

    tobias.henden@bevent-rasch.se            rune.larsen@airproduct.no

    Tel +4633-236793                                   Tel +4790-595908


Träffa oss i montern!

Nu är vi igång på norska VVS Dagene i Lillestrom tillsammans med vår partner Air Product Norge A/S.

Kom förbi vår monter D05/14, och missa inte våra seminarier “En svensk all inclusive-brandlösning” följande tider:

Onsdag 17 oktober

11.30, 13.30, 15.30

Torsdag 18 oktober

11.30, 13.30, 15.30

Fredag 19 oktober

11.00, 13.00, 15.00

Välkomna till oss!


Tack från Finnbuild!

Stort tack till alla som besökte oss under Finnbuild i förra veckan! Totalt 27 000 personer besökte mässan som hölls för 23:e gången i Mässcentrum i Helsingfors.

Bevent OY hade mycket besökare i sin monter, och framförallt var det FIDi och FIDb som fick mycket uppmärksamhet.


Ställbart utlopp till DELTA

Du vet väl att våra avlufthuvar i DELTA-serien har ställbart utlopp som tillval? Det händer ibland att man har för låg impuls och utloppshastighet på avluften – men med DELTA-SU kan man enkelt justera arean på utloppet och då även hastigheten. Inställningen görs enkelt med handverktyg och beräknas efter aktuellt luftflöde, den kan sedan ändras och anpassas efter nya behov.

DELTA-SU tillverkas i varmförzinkad stålplåt i korrosivitetsklass C3 som standard, men kan även levereras i det nya materialet Magnelis korrosivitetsklass C5, eller i rostfritt EN 1.4301 (SS2333) alternativt EN 1.4404 (SS2343).

Läs mer här.


Expovent vecka 41

Nästa vecka är det Expovent i Norrland – anmäl dig på Slussens hemsida.

Vi ses!

09/10   Luleå, Luleå Energi Arena
10/10   Umeå, Nolia Konferens
11/10   Örnsköldsvik, Fjällräven Arena
12/10   Sundsvall, Södra Berget Hotel & Resort


Dimensio för ljuddämpare fylld med nya innovationer!

Nu har ljuddämparmodulen i Dimensio vidareutvecklats för att underlätta dimensioneringsprocessen ytterligare. In och testa på www.dimensio.se.

Några av de nya funktionerna:

 • Ge förslag på passande produkter– det enda du behöver för att få förslag på ljuddämpare är att mata in ett luftflöde, antingen i l/s eller i m³/h, och ett maxtryckfall. Trycker du på beräkna efter att du fyllt i de obligatoriska valen så får du en snygg översikt över de produkter som ligger inom ditt valda tryckfallsområde.
 • Produktöversikt vid ”Dimensionera specifik produkt” – väljer du att innan dimensionering bocka i rutan ”Dimensionera specifik produkt” så ser du lätt samtliga ljuddämpare med en kort och kärnfull produktbeskrivning – lätt att hitta rätt!
 • Hjälptexter – en ny och värdefull funktion är de små frågetecknen som hittas på olika ställen i Dimensio. Genom att föra musen över ett frågetecken (eller klicka på det i mobilanpassning/touch) så visas snyggt presenterad information om respektive funktion.
 • Produktkodsgeneratorn– när man dimensionerat en produkt och valt den kommer man till resultatsidan. Här finns det under rubriken ”Specifikation/Produktkod” drop down-menyer som beskriver varje siffra i specifikationskoden för varje produkt. Du behöver nu alltså inte öppna databladet för att få en beskrivning av vad varje siffra i specifikationen betyder, du ser allt i Dimensio!
 • Dynamiska AMA-texter– AMA-texterna som genereras på resultatsidan baseras på den specifika produkten och uppdateras automatiskt när du ändrar dina val i produktspecifikationen. Väljer du exempelvis rostfritt syrafast som material så kommer AMA-texten automatiskt att uppdateras enligt den specifikationen, redo att kopieras!
 • Uppdatera/dimensionera på nytt direkt från resultatsidan– när man väl specificerat en produkt kan man lätt från resultatsidan dimensionera om samma produkt med andra värden, exempelvis om man vill ha två vinkelljuddämpare med olika flöden. I rutan till vänster kan du uppdatera storlekar och flöden och enkelt få fram ett nytt resultat.
 • Spara som PDF– när du är färdig med dina dimensioneringar kan skriva ut komplett dokumentation med knappen ”Spara som PDF”. All dokumentation slås samman till en och samma PDF-fil.
 • Skicka förfrågan– vill du ha priser på dina dimensionerade produkter trycker du på ”Skicka förfrågan”. Du får då fylla i namn, mailadress och företagsnamn och kan sen skicka in din förfrågan. Ett automatiskt mail skickas till offert@bevent-rasch.seoch vi återkommer snarast med pris.
 • Skicka som e-post – mailet som genereras nu är betydligt modernare än den screenshot som tidigare genererades.
 • Installationsalternativ – Det totala tryckfallet över en ljuddämpare påverkas om den sitter nära exempelvis en böj, kammare eller kanalförgrening. Om något annat än kanalanslutningar finns på vardera sida om ljuddämparen kan det anges och det totala tryckfallet kommer att beräknas automatisk.

Vi tackar alla användare för de fina synpunkterna och FRONT för det fina utförandet!

Dimensio

FRONT


Bevent Rasch med i miljardsatsningen på Airport City Stockholm

Foto: Daniel Blom

Idag arbetar 17 000 människor på Stockholm Arlanda Airport, och varje år passerar 25 miljoner resenärer. Mängden anställda och resenärer ökar hela tiden, och nu anlägger Arlanda Airport landets första riktiga flygplansstad Airport City Stockholm för att bli den ledande flygplatsen i Skandinavien.

Byggnationen är i full gång och Swedavias miljardsatsning ska ge ökad kapacitet för resenärer, hyresgäster och flygbolag, mer shopping och restaurang, fler hotell- och kongressmöjligheter, fler destinationer och möjlighet att ta emot större flygplan. Bevent Rasch levererar till flera av projekten, som den nya VIP-byggnaden med egen incheckning och säkerhetskontroll dit de bland annat levererat spjäll, brandspjäll och takhuvar, samt till det nya kontorshuset Sky City Office One, en 15 000 kvadratmeter stor kontorsfastighet mellan terminal 4 och 5 där Bevent Raschs VAV-spjäll, brandspjäll och ytterväggsgaller som specialanpassats för fasaden kommer att sitta. Byggnaden är 11 våningar hög med energieffektiv utformning med god isolering, klimatstyrning och effektiv ventilation som ger en minimal energiförbrukning. Byggnaden ska certifieras enligt miljöklassificeringssystemet BREEAM-SE på nivån Excellent.

-Vi är tacksamma över att få vara med och leverera produkter till flera av projekten på Arlanda. Våra ledord teknik, kvalitet och support tycker vi stämmer väl överens med framtidens satsningar på Arlanda flygplats, säger Thomas Gallén, marknadschef i Stockholm för Bevent Rasch.

Det nya, större driftområdet med fokus på modernitet och miljöanpassning är en viktig del i satsningen och Bevent Rasch har dels levererat ytterväggsgaller, takhuvar, spjäll och brandspjäll till ombyggnationen av en befintlig byggnad, och till de 15 nya byggnaderna. Hela projektet beräknas stå klart år 2020.

Foto: Daniel Asplund

 • År 2030 förväntas närmare 50 000 människor arbeta i den nya flygplatsstaden
 • År 2040 beräknas antalet resenärer ha stigit till närmare 40 miljonerKälla Swedavia

Ny handbok tillsammans med Svensk Ventilation

Under 2017 har Bevent Raschs brandgrupp varit med och tagit fram en ny handbok tillsammans med Svensk Ventilation. Boken lanserades i våras, och syftet är att förtydliga vad Fläkt i drift innebär och hur man praktiskt kan lösa funktionen från projektering till underhåll. Några av frågeställningarna som boken tar upp är i vilka byggnader fläkt i drift lämpar sig, vilka temperaturer som vanliga ventilationskomponenter tål under 30-60 minuter, samt olika styrfunktioner.

Boken går att beställa på www.svenskventilation.se


MagiCad uppdaterat

Du missar väl inte att vi har uppdaterat databasen i Magicad med flera nya produkter? I den uppdaterade versionen hittar du nu även:

 • Delta designhuvar (Delta-UH, -KD, -AD)
 • Mätenhet BVVMd-1/3
 • Konstantryckhållningsspjäll BVAPd-1/-3
 • Irisspjäll HRSI

Följande produkter är uppdaterade med mindre förändringar:

FIDs, BSK6, BSK6R, BSK6-VAP, BSKC6R, BSKC6-VAP, BRYA-2


600 brandspjäll till Drottning Silvias Barnsjukhus

Just nu byggs Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus om och ut. Med det nya barnsjukhuset får Göteborg ett av världens mest framstående barn- och ungdomssjukhus inom högspecialiserad barnsjukvård, klinisk forskning och utbildning.

Byggnaden ska innehålla lokaler för rehabilitering, operation, intensivvård, vårdavdelningar och administration. Bevent Rasch håller på att leverera produkter för cirka 5 miljoner, bland annat huvar och galler, samt 600 brandspjäll med MRB3-lösning på nästan varje spjäll.

-Vi har integrerat styrutrustningen ihop med ventilationssystemet genom att montera på en spjällmodul. Det blir en smidig lösning för kunden och lättare att hantera, berättar Niklas Johannson på Bevent Rasch.

Till uteluftsgallrena BRYV, som levererats i närmare fyra gånger två meter, har man tagit fram speciallösningar med stående lameller och arbetat för att de ska smälta in i fasaden på ett så bra sätt som möjligt.

-Det är smickrande att bli utvalda när landstingen  bygger. De ville ha en pålitlig leverantör och vi var föreskrivna från start. Under hela projektet har vi haft en nära kontakt med konsulter och entreprenörer och kommer förhoppningsvis att vara på plats ett flertal gånger under projektets gång för att kunna ge snabba svar och bidra så mycket vi kan, säger Niklas Johansson och avslutar:

-Vi har lämnat fem års garanti på hela jobbet från godkänd slutbesiktning till kunden, och tar ansvar över våra produkter.

Illustration: White Arkitekter


Storköksventilation till Borås kongresshus

Nu är vi i full gång och offererar vårt utbud av kökskåpor från Climecon som vi presenterade på årets Nordbygg-mässa. Just nu installeras de sista kåporna i Borås kongresshus som har invigning senare i höst.

-Vi har levererat sju specialtillverkade kåpor för omkring en miljon kronor till kongresshuset som har en kapacitet på servering för 1000 personer, säger Tomas Jeppson på Bevent Rasch.

Kökskåporna har en unik rengöringsteknik i fyra steg med mekaniska filter, vakuum UV, UVC och ozon vilket gör att fettkammare och kanaler förblir rena och ventilationssystemet behov av rengöring minskar. Resultatet är betydande förbättring av fastighetens kostnads- och energieffektivitet  samt bidrar till bättre brandsäkerhet.

-Vi är väldigt stolta att de valt oss som leverantör, det är en bra referens för oss och vi har haft ett fint samarbete med både entreprenad och kund.

Välkommen att kontakta oss för mer information om vårt utbud av storköksventilation!

Illustration Tengbom Arkitektkontor


Ny ljuddämpare LFAS-L

Vår nya ljuddämpare LFAS-L har mycket låg bygghöjd och passar i

installationer där man har ont om plats och behöver bra ljuddämpning.

Storlek 100,125,160 är dessutom utformade för att kunna gjutas in.

Läs mer här


Nya Hydrianytt ute!

Nu finns Hydrianytt ute! I det här numret har vi cykling som tema och ger dig inspiration till att ta cykeln till jobbet. Följ med bakom kulisserna på Nordbygg, läs om arbetet bakom nya Dimensio och våra leveranser till Airport City Stockholm, Vietnam och Drottning Silvias Barnsjukhus bland mycket annat.

Vill du beställa ett ex? Maila hydrianytt@hydria.se


Godkända och uppgraderade certifikat

Bevent Rasch och Rasch har under vecka 22 genomgått en recertifieringsrevision av sitt verksamhetssystem.

Under tre dagar har två revisorer gått igenom hela systemet som uppgraderats till den nya versionen av ISO 9001:2015 och 14001:2015. Den nya versionen har genomgått en förändring som är den största sedan dessa standarder skapades på 90-talet.

Bevent Rasch och Rasch fick ett godkännande vid denna revision, och kommer snart få uppgraderade certifikat enligt de nya standarderna.


Förbättrad FIDs

Vårt självverkande backspjäll FIDs för samlingslåda är nu förbättrad och har lägre tryckfall och ljudalstring än tidigare utförande. Finn i storlek Ø 80 till 160 mm Läs mer om nyheterna här.

Nya produkter för VAV och konstantryckhållning

Nu har vi utökat vårt sortiment med konstanttryckhållningsspjäll BVAPd-1 och BVAPd-3. Dessutom finns nya elektroniska mätenheter typ BVVMd-1 och BVVMd-3, samtliga med reglerutrustning från Gruner. Allt detta kompletterar vårt tidigare breda produktsortiment inom VAV, läs mer här.


Dimensio har fått två helt nya dimensioneringsmoduler

I samband med Nordbygg 2018 kunde vi stolt presentera de nya dimensioneringsverktygen för takhuvar och ytterväggsgaller. Helt dynamisk beräkning av ytterväggsgaller, dimensioneringsspecifika AMA-texter och produktkodsgeneratorn är några av de stora nyheterna.

Efter många år av trogen tjänst har Dimensio vidareutvecklats för att underlätta dimensioneringsprocessen av ventilationsprodukter ytterligare. Inledningsvis har takhuvs- och ytterväggsgallersmodulerna fått sig ett lyft och kompletterats med en rad funktionaliteter som underlättar valet av rätt produkt. Grunden till utvecklingsprojektet kom dels från nyttiga användarsynpunkter vi fått in, dels från interna förbättringsförslag.

Utmaningen i att få till en snygg helhetslösning, utan att tappa den enkelhet som Dimensio är känt för, tog sig Bevent Rasch an ihop med systerbolaget Front och resultatet ligger nu uppe på www.dimensio.se. Nedan ser du några av de nya funktionerna:

 • Ge förslag på passande produkter– det enda du behöver för att få förslag på huvar/galler är att mata in ett luftflöde, antingen i l/s eller i m³/h. Trycker du på beräkna efter att du fyllt i de obligatoriska valen så får du en snygg översikt de produkter som ligger inom Bevent Rasch rekommenderade användningsområde. Vad gäller ytterväggsgaller visas den standardstorlek som hamnar närmast den rekommenderade hastigheten.
 • Produktöversikt vid ”Dimensionera specifik produkt” – väljer du att innan dimensionering bocka i rutan ”Dimensionera specifik produkt” så ser du lätt samtliga huvar/galler med en kort och kärnfull produktbeskrivning – lätt att hitta rätt!
 • Hjälptexter – en ny och värdefull funktion är de små frågetecknen som hittas på olika ställen i Dimensio. Genom att föra musen över ett frågetecken (eller klicka på det i mobilanpassning/touch) så visas snyggt presenterad information om respektive funktion.
 • Produktkodsgeneratorn– när man dimensionerat en produkt och valt det kommer man till resultatsidan. Här finns det under rubriken ”Specifikation/Produktkod” drop down-menyer som beskriver varje siffra i specifikationskoden för varje produkt (finns även för tillbehören, ex. BRTG). Du behöver nu alltså inte öppna databladet för att få en beskrivning av vad varje siffra i BRTG-specifikationen betyder, du ser allt i Dimensio! En extra snygg feature är när man ska välja -1 för ytbehandling, då fälls en karta med standardkulörerna ned.
 • Dynamiska AMA-texter– AMA-texterna som genereras på resultatsidan baseras på den specifika produkten och uppdateras automatiskt när du ändrar dina val i produktspecifikationen. Väljer du exempelvis rostfritt syrafast som material och Ärggrön som kulör så kommer AMA-texten automatiskt att uppdateras enligt den specifikationen, redo att kopieras!
 • Uppdatera/dimensionera på nytt direkt från resultatsidan– när man väl specificerat en produkt kan man lätt från resultatsidan dimensionera om samma produkt med andra värden, exempelvis om man vill ha två avluftshuvar med olika flöden. I rutan till vänster kan du uppdatera storlekar och flöden och enkelt få fram ett nytt resultat.
 • Spara som PDF– när du är färdig med dina dimensioneringar kan skriva ut komplett dokumentation med knappen ”Spara som PDF”. All dokumentation slås samman till en och samma PDF-fil.
 • Skicka förfrågan– vill du ha priser på dina dimensionerade produkter trycker du på ”Skicka förfrågan”. Du får då fylla i namn, mailadress och företagsnamn och kan sen skicka in din förfrågan. Ett automatiskt mail skickas till offert@bevent-rasch.seoch vi återkommer snarast med pris.
 • Beräkning av tryckfall över ytterväggsgaller vid förutbestämda mått– ett starkt önskemål har varit att kunna beräkna tryckfall och hastighet över ett galler med fasta mått. Det kan vi nu i nya Dimensio. Välj flöde, bredd och höjd och tryck beräkna så får du fram tryckfall och hastighet, ligger ditt resultat inom vårt rekommenderade användningsområde så är texten grön, annars grå.
 • Skicka som e-post – mailet som genereras nu är betydligt modernare än den screenshot som tidigare genererades.
 • Dynamiskt tryckfallsdiagram– diagrammet som visas under resultatsidan är dynamiskt (det uppdateras alltså när du exempelvis ändrar flödet) och visar visuellt ditt resultat. Här ser man för t.ex. för takhuvarna vart man ligger i förhållande till vårt rekommenderade användningsområde.

Vi tackar alla användare för de fina synpunkterna och Front för det fina utförandet!

Länkar:


Vinnare i Dimensio-tävlingen

Vårt omtyckta produktvalsprogram Dimensio har nu två förbättrade moduler inom takhuvar och ytterväggsgaller, som nu ger fler möjlighet för dig som användare.

På Nordbygg visade vi nya Dimensio för första gången och många var med och tävlade i att dimensionera en DELTA-huv och takgenomföring. Nu har vi dragit följande vinnare som kommer få ett par Apple AirPods:

Christopher Isik, Sweco

Daniel Östberg, WSP

Emelie Sahlstedt, Ramböll

Joakim Marklund, Storfors Plåt

Jörgen Holm, Granlunds

Lasse Press, Tyréns

Markus Evertsson, Ömangruppen

Mika Holländer, Bahab

Samuel Backman, PE VVS Design

Semir Mehmedovic, ÅF Consult

Grattis hälsar vi på Bevent Rasch!


Stort tack från Nordbygg!

Tack alla ni som besökte oss på Nordbygg – vi hoppas ni fick ut mycket av ert mässbesök!
Vi kommer återkommer inom kort med resultat från vår tävling.
_DSC2791_DSC2887_DSC2777_DSC2754_DSC2792_DSC2812_DSC2783
 

DELTA Design är här

Nu finns våra populära DELTA-huvar med ny, modern design. DELTA-AD för avluft, DELTA-UD för uteluft och DELTA-KD kombihuv. Precis som på alla våra DELTA-huvar är lågt tryckfall och bra vattenavskiljning i fokus, och samtliga huvar och större takgenomföringar har nu fått lyftbeslag för att förenkla hantering och lyft.


Bostadshuven BRBH i ny storlek

Vi har kompletterat bostadshuven BRBH med ytterligare en standardstorlek, 125mm. Huven är komplett med takgenomföring och har fyra isolerade kanaler för avluft och/eller uteluft.

Takhuven sitter ihop med färdigisolerad takgenomföring motsvarande EI30. Avluft och uteluft separeras med skiljeväggar i huven.

Läs mer här


Nytt reglerande brandställdon

Vi går nu successivt över till Belimo BFL24-SR-TRA på våra reglerande brandspjäll typ RABCR och BSKC6R. Reglerande brandspjäll gör det möjligt att få flera funktioner i samma produkt, ger ett fullständigt skydd mot spridning av brandgaser och håller brandklass E60/E120S.


Irisspjäll HRSI i nytt utförande

HRSI är ett irisspjäll för mätning och injustering av luftflöden. Nu kan du beställa spjället även i rostfritt utförande. Korrosivitetsklassen blir då C5, och utförs i EN 1.4404 (SS2343).

Läs mer här.


Bevent Rasch med i Kungälvs sjukhus miljardsatsning

Kungälvs sjukhus byggs om och renoveras i flera steg och först 2024 kommer allt att stå klart. Bevent Rasch har blivit utvalda att leverera bland annat brandspjäll, ytterväggsgaller, takhuvar och irisspjäll för ett totalt ordervärde på flera miljoner med leveranser i flera etapper fram till cirka 2021.

-Det är ett prestigeprojekt för oss i och med att man väljer de bästa produkterna till sådana här typer av projekt. Vi har varit i kontakt med projekteringen på Bengt Dahlgren i Göteborg i ett tidigt stadie och har därför kunnat vara med och ta fram en bra lösning både vad det gäller val av produkter och material, säger Niklas Johansson på Bevent Rasch.

Totalt 10 nya vårdavdelningar byggs för kirurgi, ortopedi, urologi, medicin och geriatrik när Kungälvs sjukhus genomför en stor nybyggnation om 30 000 kvadratmeter. Vårdbyggnaden kommer att färdigställas 2019/2020 och kan tas i bruk 2020/2021 och beräknas kosta strax över en miljon. Även radiologin kommer att få en ny byggnad och därefter ska de gamla vårdavdelningarna byggas om till mottagningslokaler, samt att man bygger ett extra våningsplan ovanpå.


Vad är ett tryckavlastningsspjäll?

Dessa spjäll öppnar vid brand och används för att tryckavlasta kanalsystemet eller som förbigång vid aggregat.
Våra produkter är typgodkända och heter RAEC (cirkulär) och RAER (rektangulär) och har påmonterade säkerhetsställdon.

Tryckavlastningsspjäll

 • Avsett att användas för att begränsa brandgasspridning mellan brandceller enligt BBRAD 4.2.1 genom att tryckavlasta kanalsystemet eller brandcellen för utrymmen med skyddsnivå 2
 • Håller rätt täthetsklass i normaldrift för begränsning av energiförluster
 • Krav på brandisolering av kanalsystem eller spjäll. Beakta att hänsyn måste tas till att man har strömmande, heta brandgaser i kanalsystemet vid evakuering
 • Eventuellt krav på övervakning och automatisk funktionskontroll samt rökdetektorer

Specialbeställda ljuddämpare till Mölndal galleria

BR_Mölndal_2BR_Mölndal_3

Det är kallt men soligt i Mölndal, och på arbetsplatsen kring det som ska bli Mölndals galleria är det fullt upp. Vi får väja för hjullastare och truckar som kör fram och tillbaka med material när vi går till platskontoret för att skriva in oss och få skyddshjälmar, västar och skor.

 Tillsammans med produktionsledaren Gabriel Johansson från Ventab tar vi hisskorgen upp högst upp till fläktrummet. Det är svårt att tänka sig att den stora byggnaden som just nu är en enda grå betongklump fylld av damm snart ska rymma butiker och restauranger, men en rulltrappa under konstruktion ger en aning om det som ska bli Mölndals nya shoppingmecka.

Vi går, bokstavligt talat, in i ventilationskanalen som mäter imponerande tre gånger sex meter. Det smäller i plåtgolvet under oss, men Gabriel försäkrar att vi inte kommer att ramla rakt igenom våningarna.

-För att byggnaden ska uppfylla energikraven bygger man stora ventilationskanaler istället för flera små. Det ger bra värde och klarar BREEAM-standarden.

Bevent Rasch har levererat samtliga ljuddämpare i projektet för ett totalt ordervärde på 1 miljon, samt brandspjäll, injusteringsspjäll, avstängningsspjäll, huvar och galler för ytterligare 1,5 miljon. Hillevi Skötte, vd på Ventab är nöjd med leveranserna.

-Vi har ett bra samarbete med Bevent och valde dem eftersom deras produkter är tillförlitliga och leveranssäkerheten var viktig för oss, samt att många produkter var specialleverans på grund av storlek. Produkterna har kommit när de ska, och vårt arbete har kunnat flyta på bra.

Gabriel visar upp en av de specialbeställda ljuddämparna från Bevent Rasch som är 3,80 meter bred, 3 meter lång och 2,5 meter hög och fick byggas på plats av montörerna. Totalt har Bevent Rasch levererat 27,5 ton ljuddämpare till hela projektet.

-De är så stora att vi fått bygga speciella stöd för att hålla upp dem, förklarar Gabriel.

Fläktrummet är omkring 190 meter långt och 40 meter brett, och just nu befinner sig bygget och monteringen av fläktrummet i slutfasen.

-Det är väl tilltaget för att vara så servicevänligt som möjligt. Vi har arbetat under ett år med cirka 27 montörer på plats och bygget har flutit på bra. Vi lyfte upp största produkterna med lyftkran innan taket kom på plats.


Vet mer om VAV

Det blir allt viktigare att anpassa luftflöde efter aktuellt behov för att minska energiförbrukningen när lokaler inte används, eller har låg belastning.

VAV-system betyder Variable Air Volume, eller variabelflödessystem, och innebär att ventilationsflödet under drifttiden kan variera. Flödet regleras efter rumstemperatur, koldioxidhalt eller personnärvaro som mäts genom en närvarogivare.

-På det sättet regleras luften i byggnaden och man ventilerar där det behövs bäst för tillfället – det kan tillexempel vara på en fasad som utsätts för mycket sol vissa timmar under dagen och som behöver extra mycket ventilation, eller ett rum som står tomt under stora perioder och inte behöver ha samma luftflöde, förklarar Ola Andersson, försäljningschef på Bevent Rasch.

Bevent Rasch har utvecklat och tillverkat produkter för flödeskontroll och VAV i mer än 20 år och ser en tydlig ökad trend i användning av produkter som behovsstyr luftflödet.

-Nuförtiden använder man VAV i nästan alla projekt, det ökar mer och mer i och med att tekniken blir enklare och det finns fler lösningar på styrsystem.

Det blir en stor energibesparning när fläktenergi och temperatur optimeras, på så sätt kan man ha mindre fläktar och totalt mindre luft i byggnaden, säger Ola och fortsätter:

-Typiska projekt kan vara kontorsbyggnader eller butiker, men det används även på skolor för att få in mer syrehalt i rummet när många människor vistas på en liten yta samtidigt. Har man brandspjäll tjänar man både plats och pengar på att kombinera det med VAV-spjäll.

Bevent Rasch levererar inte ett helt system med styrning av fläktar och aktiva luftdon, utan har valt att leverera utvalda produkter för flödeskontroll med hög kvalitet och tillförlitlighet. Antingen väljer man VAV-produkter som hela tiden elektroniskt mäter och justerar aktuellt luftflöde med mätenhet och regulator, eller enklare forceringsprodukter med manuell mätning som endast varierar luftflöde från en styrsignal.

-Vår styrka är att vi jobbar med alla styrsystem så att vi kan anpassa våra produkter och kunden kan göra ett eget val. Vi är en oberoende leverantör, och det är speciellt uppskattat bland fastighetsägare och företag inom fastighetsautomation. Vi är unika i vårt breda sortiment och har även industristandard och flera speciallösningar.

FAKTA OM VAV FRÅN BEVENT RASCH:

• VAV-donet BVAV finns både i cirkulärt och rektangulärt utförande.

• Finns i cirkulärt utförande även med integrerad ljuddämpare (BVAV-LD) utan krav på raksträcka före enheten.

• BVAV är ett variabel-/konstantflödesdon för reglering av luftflöden i alla typer av ventilationsanläggningar.

• BVAV består av spjälldel, mätenhet, regulator och ställdon (i compact-utförande är regulator och ställdon integrerade).

• Om kunden så önskar levereras ställdonen fabriksinställda med önskade max- och min-flöden alternativt med ett konstant flöde.

• Spjällen levereras normalt i täthetsklass 1, men tätare spjäll kan levereras på begäran.


Nya investeringar i maskinparken

Efterfrågan för våra produkter fortsätter att växa och nu har vi förutom att köpa 20 000 kvadratmeter mark i Norrstens industriområde även utökat och investerat i maskinparken. Tidigare i år levererades en kantpress och inom några veckor anländer den 22 meter långa stansmaskinen Shear Genius 1530 från Prima Power. Just nu pågår arbetet med att förbereda produktionen genom att flytta förtillverkningen och delar av monteringen för att skapa plats.

-Med den nya maskinen kan vi klara ökade produktionsvolymer och får samtidigt en snabb maskin med korta omställningstider och möjligheter till nya verktyg som producerar nya former på våra detaljer. Det händer mycket varje år i maskinbranschen och varje år utvecklas maskinerna, så det gäller att hänga med. Vi tittar hela tiden på nya metoder för att få in mer automation, säger Anders Wolving, platschef på Rasch.


Ny design på RINO

En av marknadens snyggaste takdon har nu fått ännu mindre diameter och blir därmed ännu elegantare. RINO har en unik design och kombinerar ett högt blandningsförhållande och en bred spridningsbild med tyst drift och dragfri luftdistribution, samtidigt som konstruktionen effektivt förhindrar nedsmutsning av takytan runt donet.

Läs mer här.


Ny snabbvalskatalog och prislista

Nu har vi uppdaterat av vår omtyckta snabbvalskatalog och prislista. Här finns de flesta av våra standardprodukter, och vilka av dessa som lagerförs.

Kontakta oss på Bevent Rasch så skickar vi en till dig med post!


Takgenomföringar med lyftbeslag

För att underlätta hantering och lyft har vi nu infört lyftbeslag på våra större takgenomföringar. På BRTG är de monterade från storlek 10 och på BRTF/BRTK från storlek 800. Lyftbeslagen kan demonteras efter att takgenomföringen är monterad.


Nytt irisspjäll

Vi går nu successivt över till att leverera ett nytt irisspjäll – HRSI.

Irisspjäll är en perfekt produkt för injustering och mätning av luftflöden. HRSI finns i storlekarna 100-800 millimeter, har en enkel injustering och täthetsklass C.

 

SPI kommer att utgå.


Beställ vår nya katalog

Nu har vi tryckt en ny katalog med spjäll, vav och ljuddämpare.

Varmt välkommen att kontakta oss om du vill ha ett ex skickat, eller om du vill ha ett besök med information om våra produkter och lösningar.

info@bevent-rasch.se


Mölndals galleria väljer Bevent Raschs ljuddämpare

Försäljningen av ljuddämpare ökar stadigt för Bevent Rasch, och under året har vi fått förtroendet att leverera till flera projekt i landet. Just nu bygger NCC nya Mölndals Galleria dit Bevent Rasch levererat samtliga ljuddämpare i projektet, samt brandspjäll, injusteringsspjäll, avstängningsspjäll, huvar och galler. Bengt Dahlgren AB är konsult och Ventab AB är ventilationsentreprenör. Bevent Rasch har varit föreskrivna från början, och tagit fram speciallösningar till kunden.

Mölndals Galleria är 24000 kvadratmeter stort med 70 butiker, caféer och restauranger och beräknas öppna 2018.

Illustration: Citycon

Med 50 köpcentrum och 2 andra handelsfastigheter är Citycon marknadsledande i Finland, hör till marknadsledarna i Norge, Sverige och Estland och har ett fotfäste i Danmark. Citycon har 19 köpcentrum i Finland, 19 i Norge, 9 i Sverige, inklusive Kista Galleria, två i Estland och ett i Danmark.


Klass A på DELTA-AH efter test på VTT

Förutom att ha klart lägre tryckfall på avluften är även vattenavskiljningen förbättrad på DELTA-AH.

-Vi har provat detta på VTT i Finland med mycket fina resultat. Vi har 99,9 % effektivitet för avskiljning vid simulerat regn enligt standard EN 13030 – och kan konstatera att DELTA-AH klarar klass A vilket är högsta betyg! säger Thomas Gallén, marknadschef på Bevent Rasch.

Läs mer information om DELTA-AH här eller kontakta Bevent Rasch för mer information.


Urban Escape väljer Bevent Raschs produkter

Fem hus, fyra gator och två torg ska skapas när Urban Escape växer fram i Stockholm vid Brunkebergstorg. Det nya stadsrummet är den största omvandlingen av Stockholm City sedan 70-talet, och Bevent Rasch har levererat till flera av projekten i området.

Det är AMF fastigheter som ligger bakom projektet som omfattar kontor, hotell, handel, restauranger och mötesplatser . Bevent Rasch har anlitats av Adero AB ör att leverera till Kvarteret Trollhättan T33, Projekt T31 och T32, samt designhotellet At Six. VVS-konsulter är PO Andersson AB och Tjuren Projektpartner. At Six rymmet 343 rum och sviter, och det är Universal Design Studio från London har valt inredning från bland annat Barber & Osgerby, Areti, Rubn och Kasthall.

-Vi har levererat spjäll, brandbackspjäll, brandspjäll, ytterväggsgaller och takhuvar till de olika projekten. Det projekteras och byggs även flera etapper som jag hoppas att vi kommer att få medverka kring framöver, säger Thomas Gallén, marknadschef på Bevent Rasch.

Foto: Andy Liffner


Nya Hydrianytt ute!

Nu finns nya Hydrianytt ute! I detta nummer kan du bland annat läsa om vår medverkan på ISH Frankfurt, nyanställningar, produktnyheter och våra leveranser till Urban Escape.

Trevlig läsning!

Vill du beställa ett ex? Maila hydrianytt@hydria.se

Hydrianytt_framsida_webb


BRJS klarar en miljon cykler

Vi på Bevent Rasch vill leverera produkter med högsta möjliga kvalitet, därför gör vi olika prov för att säkerställa funktion och prestanda. Ett bra exempel är ett livslängdsprov på vårt nya jalusispjäll BRJS.

Vi provade ett spjäll storlek 2000×2000 med ställdon och lät det gå kontinuerligt – och nu har spjället klarat en miljon cykler, ett bra bevis för vår höga kvalitet!

IMG_0111IMG_0112


Så fungerar ett självverkande backspjäll

Introbild_1500px

Bevent Rasch backspjäll är en snabbt ökande brandprodukt i sortimentet och används främst till hotell och flerbostadshus.

I Sverige har vi höga krav på inneklimat. Husen ska vara energieffektiva och byggs täta där luftombytet oftast sker via centrala ventilationsaggregat. Ventilationskanalerna som transporterar luft ska ge frisk luft till alla rum, som i sin tur har olika behov av luftmängd.

När det börjar brinna måste brandens spridning begränsas och det gör man genom att dela in byggnader i brandceller. En brandcell är ett utrymme som kan bestå av ett eller flera rum med brandväggar och brandsäkrade dörrar, och målet är att branden i en cell inte ska kunna spridas till en annan cell inom en viss, bestämd tid.

Eftersom ventilationssystem löper genom hela huset kan det lätt sprida brand och brandgas. En vanlig lösning är att sätta brandspjäll mellan brandcellerna för att stoppa brandspridning. Sedan några år tillbaka kan man även ta hjälp av en brandkonsult och göra en analytisk dimensionering av brandskyddet, vilket innebär att man gör beräkningar och simuleringar över brandförloppet beroende på brandcellens utformning. Det gör att man istället kan använda backspjäll på tilluftskanalen till brandcellerna och låta fläkten gå medan det brinner, till skillnad från ett brandspjäll som sluter tätt och stänger av.

Till de nybyggda studentlägenheterna i Simonsland, Borås, valde man att använda Backspjäll från Bevent Rasch.

Till de nybyggda studentlägenheterna i Simonsland, Borås, valde man att använda Backspjäll från Bevent Rasch.

-Det är en smidig lösning som blir betydligt billigare för stora byggnader med många brandceller som till exempel hotell där man hade behövt två brandspjäll per rum och istället kan sätta in ett backspjäll, berättar Per-Magnus och fortsätter:

-Vi provar och typgodkänner produkten, men det är viktigt att brandkonsulten gör sin analytiska dimensionering och bestämmer brandbelastningen så att till exempel fläkten inte stannar vid brand, på grund av hög värme, och att projekteringen görs efter vår projekteringsanvisning.

När det brinner blir det varmt väldigt fort, och rummet kan ha ett tryck på 1500 pascal redan de första minuterna. Med backspjäll stängs tilluftskanalen av för att hindra flöde i fel riktning till andra brandceller, samtidigt som brandröken sugs ut från rummet och huset genom frånluftskanalen.

Vi ser en stor ökning av användandet av backspjäll… det är en smidig lösning

-Om ett fönster går sönder under branden försvinner övertrycket och tilluftskanalen öppnar igen, men röken sprids inte till angränsande brandceller.

Bevent Rasch erbjuder backspjäll i tre olika utföranden – FIDi, FIDb och FIDm,
och har sålt produkten i sex år.

-Vi ser en stor ökning av användandet av backspjäll. Brandkonsulterna är starka, och det är en smidig lösning. Det är främst hotell och flerbostadshus som använder det, där brandcellerna är små och likadana. Generellt har både försäljningen av både brandspjäll och backspjäll ökat de senaste åren.

FIDb är ett självverkande backspjäll utan injusteringsmöjlighet, medan FIDi har ett inbyggt injusteringsspjäll med mätning. FIDm har ett motoriserat ställdon som kan styras med on/off-funktion eller kontinuerlig reglering, vilket passar för till exempel hotell som vill ha lågt luftflöde när rummen är tomma men som sedan snabbt kopplas på när gästerna checkar in.

-FIDm är det enda backspjället på marknaden som går att motorisera, men FIDi är det vi säljer mest av i dagsläget. Tillsammans med våra brandspjäll har vi Sveriges bredaste sortiment för brandskydd i ventilation.

Principiell funktion

Figur_1

Figur_2

Figur_3

FÖRENKLAD DIMENSIONERING

Innebär att byggherren uppfyller föreskrifterna genom de lösningar och metoder som anges i de allmänna råden. Som råd för förenklad dimensionering anger BBR två sätt att förhindra brandgasspridning, antingen separata anläggningar för varje brandcell, eller brandspjäll.

ANALYTISK DIMENSIONERING

Innebär att byggherren uppfyller föreskrifterna på annat sätt än förenkladdimensionering. Verifiering av brandskyddet ska då utföras genom:
•  kvalitativ bedömning

•  scenarioanalys
•  kvantitativ riskanalys

Källa: Svensk Ventilation


Uppdateringar av brandspjäll

Vi inför nu successivt Belimos nya säkerhetsställdon BFL på brand/brandgasspjäll BSKC6.

Vi har även uppdaterat dokumentationen på reglerande BSKC6R och BSKC6-VAP för konstanttryckhållning, se respektive produktblad.

Du vet väl att vi har montagefilmer som visar hur enkelt det är att montera ett Bevent Rasch brandspjäll? Filmer finns för de flesta av våra brandprodukter, och hittas vid respektive produkt.


Historisk dag för Bevent Rasch

I  mitten av april tecknade Bevent Rasch ett samarbetsavtal med en ny partner i Norge – Air Product Norge A/S.

Företaget ligger i Lierstranda strax utanför Oslo, arbetar uteslutande med specialanpassade produkter mot konsulter och entreprenörer och representerar idag Rosenberg, Salda och Tovenco.

-Att arbeta med kvalitetsprodukter från starka leverantörer är ett kännetecken från Air Products sida, och vad passar då inte bättre än att samarbeta med oss på Bevent Rasch som med vårt sortiment kompletterar de produkter man idag saknar för att vara en helhetsaktör på den norska marknaden, säger Tobias Hendén, exportansvarig på Bevent Rasch.


Varmt välkommen Johan!

Bevent Rasch hälsar Johan Vrenning varmt välkommen till Stockholmskontoret! Johan har tidigare drivit sitt egna företag Vrennings Ventilation där han arbetat med montering och projektledning.

-Jag kände till Bevent Rasch sedan tidigare och har fått ett väldigt bra helhetsintryck av företaget. Jag känner mig redan som en i gänget, och ser fram emot många intressanta och härliga år här på Bevent Rasch!

Tel: 08 – 54 55 12 75

Försäljning och teknisk support.

johan.vrenning@bevent-rasch.se


Tack alla ni som besökte oss på ISH 2017 i Frankfurt

ISH blev en stor succé! Vi är väldigt tacksamma för all positiv respons. Hoppas vi syns igen på ISH 2019!

Med över 200 000 besökare och 2482 st. utställare gick ISH av stapeln i Frankfurt i mars. Bevent Rasch ställde ut med en svensk stämning i montern. Förutom många nya internationella kontakter väckte vårt säkerhets- och helhetstänk från produkt till färdig installation stort intresse. Det handlar ytterst om att skydda människor och det måste vara lätt att få det rätt. Där är vi i topp jämfört med många europeiska leverantörer

Sverige har en framstående roll inom ventilationsvärlden vilket inte minst återspeglas i det stora antalet svenska utställare.

Vår svenska pressfrukost var uppskattad och björkdungen i montern var något som fick besökarna att stanna till.


Nya, förbättrade DELTA-huvar

Vi har förbättrat våra populära DELTA-huvar med nya lösningar som gör dem ännu effektivare. Uteluftdelen är omkonstruerad för att få ett lägre tryckfall, och avluftdelen har fått nytt tillbehör i form av ställbart utlopp för att kunna ställa in optimal utloppshastighet.

Se hela sortimentet här.


Snabbt och enkelt donvals-program

Bevent Rasch marknadsför och säljer finska Climecons produkter i Sverige. Från vår dimensioneringshjälp Dimensio nedan kan du komma åt Vent X som är ett unikt donvalsprogram.

Gå in på don-fliken i Dimensio så länkas du enkelt vidare, eller klicka här


Träffa oss på ISH Frankfurt

BR_HallplanDen 14-18 mars anordnas ISH, världens största mässa inom energi, VVS och förnyelsebar energi. 2015 presenterade 2.465 företag från hela världen de senaste lösningarna för branschen inför 196.777 besökare – och vi på Bevent Rasch finns naturligtvis på plats även denna gång för att visa våra svenska, innovativa lösningar inom brand och brandsäkerhet.

Varmt välkomna till oss i hall 11.1, monter C71!

Läs mer om mässan härNy luftkvalitetsgivare från Bevent Rasch

T-SENSE VAV är Bevent Rasch nya luftkvalitetsgivare som mäter både CO2-koncentration, temperatur och relativ fuktighet i omgivningsluften. Produkten ger minskade energikostnader vid behovsstyrd ventilation, och passar utmärkt för reglering av Bevent Rasch VAV-spjäll.

Läs mer här.


Bevent Rasch bygger Framtidens Akademiska

Akademiska Sjukhuset i Uppsala genomgår just nu en omfattande förnyelse med investeringar på över sex miljarder kronor. Projektet, som kallas Framtidens Akademiska, består av om- och nybyggnationer på omkring 160 000 kvadratmeter.

Det 60 000 kvadratmeter stora J-huset är en av de viktigaste delarna av Framtidens Akademiska, och ska stå klart år 2017. Bevent Rasch har levererat produkter för drygt 5 miljoner till projektet, bland annat 100 stycken BRTA/BRTB-spjäll, 450 stycken brandgasspjäll FIDb/ FIDi, 490 stycken VAV-spjäll BVAV-LD och 50 stycken YG-galler BRYH.

-Vi är glada och stolta över att vi får vara med och leverera till detta prestigeprojekt i Uppsala genom vår kund Gunnar Karlsen AB och VVS-konsulterna ÅF och VVS Konstruktioner. Leveranserna startade under hösten och pågår under hela 2017. Det är en bra produktmix i ordern som visar att vi spänner över många olika teknikområden, säger Thomas Gallén, marknadschef för Bevent Rasch i Stockholm.

Illustration: White arkitekter


Nya Hydrianytt är här!

Nu har Hydrianytt nummer 45 kommit. I julens tidning kan du läsa om årets Finnbuild, hur Bevent Rasch bygger framtidens Akademiska, fördjupa dig i självverkande backspjäll – och mycket mer från våra kollegor i koncernen.

Trevlig läsning!

Vill du beställa ett ex? Maila hydrianytt@hydria.seVälkommen Lars Hult!

 

Bevent Rasch är glada att presentera Lars Hult – nyanställd försäljningsingenjör i Stockholm. Lars har tidigare arbetat på bland annat Comfort-Control AB i Uppsala och Airmaster AB där han var Area Sales Manager för norra Sverige.

-Jag kände till Bevent Rasch mycket väl sedan tidigare, och kände att ett större och mer välrennomerat företag skulle vara roligare att arbeta för. Jag kan bara säga att jag är mycket nöjd och stormtrivs redan!

Lars Hult

Tel: 08 – 54 55 12 74

Försäljning och teknisk support.

lars.hult@bevent-rasch.se


Enklare nedladdning av produktinformation

Nu finns en ny funktion som gör att du kan ladda ner alla Bevent Rasch produkters dokumentation (som datablad, monteringsanvisningar, DU, BVD mm) som en samlad zip-fil, istället för att ta hem varje dokument för sig. Klicka bara på länken ”hämta dokumentationen som zip” längst ner på produktsidan.

-Mycket användbart när man vill skicka dokumentation på vissa produkter till kunder och konsulter. Eller ännu bättre, väldigt enkelt för kunder och konsulter att göra det själv! hälsar Niklas Johansson inom försäljning och teknisk support på Bevent Rasch.


Ny takhuv från Bevent Rasch

BRBH är en takhuv avsedd för avluft och/eller uteluft för mindre flöden som till exempel bostäder där kravet på individuella kanaler finns. Takhuven sitter ihop med färdigisolerad takgenomföring motsvarande EI30. Avluft och uteluft separeras med skiljeväggar i huven.

Läs mer här.


Tack för besöket på FinnBuild!

Årets FinnBuild-mässa lockade 27 000 besökare, och Bevent Oy är nöjda med mässdagarna.

– Mest nyfikenhet väckte vår nya takhuv Delta som många var imponerade av. Vi hade även med vårt backspjäll FIDi till mässan eftersom vi vet att dessa produkter inte är så etablerade ännu på den finska marknaden. Det blev en stor framgång och vi fick många nyfikna frågor, säger Tobias Hendén, exportansvarig.

Bevent Oy hade många besökare i montern och träffade flera konsulter man haft långa relationer med.

-Det var även många stora utställare som var på besök hos oss som ville säljare vidare våra produkter!

img_3145img_3138img_3132img_3130


Uppdaterad ljuddämpare

Nu har vi uppdaterat vår rensbara, rektangulära ljuddämpare LFAR. Ljuddämparen är utformad för god rensbarhet med uttagbara bafflar och åtkomlighet för rensning av kanalsystemet. Den är avsedd för anläggningar med höga krav på rengöring, som inkanaler från kök, sjukvård, rena rum med mera. LFAR uppfyller alla krav enligt gällande byggregler med avseende på rensbarhet, fibersäkerhet, emissioner och mikroorganismer.

LFAR tillverkas i tre dämpningsklasser (typ 1,3 och 5) där typ 1 har bäst dämpning. Bafflarnas in- och utloppssidor är försedda med vinklade profiler för att begränsa tryckfallet. Absorptionsmaterialet har ett typggodkänt ytskikt som är rensbart och fibersäkert. Höljet samisoleras med kanalsystemet.

Läs mer information i vårt datablad.

 

 


Välkommen Erik!

Bevent Rasch välkomnar Erik Jisvall som är nyanställd inom teknisk support och backoffice. Erik kommer närmast från Speeds distrubitionscenter där han jobbar som supporteransvarig för Ericsson.

-Bevent Rasch ger intrycket av ett intressant företag med en tydlig målsättning, säger Erik.

Varmt välkommen!


Med Bevent Rasch på Top Floor

Kolla Parkstad är det största bostadsprojektet i Kungsbackas historia. Nu är ett av de senaste projekten, bostadsrättsföreningen Utsikten, klart och de boende har flyttat in. Vi följde med projektledaren Robert Nyström från Ventilationsteknik i Kungsbacka strax innan inflytt för en guidad visning.

-Det är ett mycket genomtänkt projekt, både i design och utförande, berättar Robert och visar oss in i en av de två ”Top Floor”-lägenheterna högst upp i huset

-Inredningsarkitekten har varit med i alla val, och tyckte att Bevent Rasch tilluftsdon Lino-100 passade bra in i miljön i husen, fortsätter han och pekar på ett som sitter monterat i hallen.

Bevent Rasch har levererat 285 stycken Lino-100 till projektet som är monterade i de tre husens totalt 88 lägenheter. Det finns sex Top Floor-lägenheter i föreningen, extrautrustade med walk in closet, granithällar, vitvaror från italienska Smeg och stora terrasser runt hela bostaden med utsikt mot Kungsbackafjorden.  Golvet är fortfarande täckt av papper och tejp, men känslan av elegans är ändå påtaglig när vi går från rum till rum i den närmare 130 kvadratmeter stora våningen, förbi vinkyl och sobert inredda badrum.

-Vi gjorde OVK (obligatorisk ventilationskontroll) igår och alla aggregat går som de ska. På våra ljudmätningar har vi fått en ljudnivå på omkring 29-30 decibel nu när huset fortfarande är tomt och de arbetar utanför.  Med lite möbler och textilier kan vi få ner det ytterligare, och då har vi lyckats bra, säger Robert nöjt och gör en mätning i ett av sovrummen.

-Vi är väldigt nöjda med donen, de är tysta, vridbara och lätthanterliga. Injusteraren är också nöjd eftersom de går snabbt att justera!

Kolla Parkstad

Med över 1100 nya hem genom lägenheter, små-, rad- och kedjeradhus är Kolla Parkstad det största bostadsprojektet i Kungsbackas historia. På det 300 000 kvadratmeter stora området finns flera förskolor, vårdcentral, barnavårdscentral, folktandvård, idrottshall och Kollaskolan som rymmer 725 elever.Bevent Rasch deltar på expovent vecka 36

Välkommen att anmäla dig på Slussen’s hemsida.

2016-09-06 Varberg
Varberg Event/Sparbankshallen, Entréhallen, Kattegattsvägen 26

2016-09-07 Göteborg
Ullevi Restaurang & Konferens, Ullevi Lounge, Skånegatan (Ingång mot polishuset)

2016-09-08 Trollhättan
Nova Mat & Möten, Lilla NOVA, Innovatumområdet, Åkerssjövägen 10


Teamet bakom DELTA

I över ett år har utvecklingsteamet på Rasch arbetat med att ta fram de nya tak-huvarna i DELTA-kon-ceptet. I augusti togs den första prototypen fram, och på Nordbygg i april presenterades nyheten på marknaden.

Produktutvecklaren Pär Hermans-son har varit projektledare för DELTA och visar stolt upp de nya takhuvarna på Bevent Rasch Innovation Center i Motala.

–    Det har varit en rejäl utmaning och väldigt kul, sammanfattar han och fort-sätter:

–    Våra takhuvar har funnits på marknaden i 30 år och har blivit ett riktigt signum för Rasch. Man känner igen våra huvar på två kilometers avstånd, och vi har bara gjort små förändringar och förbättringar genom åren, men nu ville vi ta huvprodukten in i nästa generation.

Vid uppstarten för snart ett och ett halvt år sedan samlades BRIC-teamet och gjorde en sammanställning över befintliga produkter på marknaden, och tog fram de krav de själva ville se på prestanda, design och olika finesser.

-Alla i gruppen fick fria händer och göra skisser att ta med till nästa möte, det var väldigt nyttigt och några av idéerna från det mötet finns med i slutprodukten.

Tanken med den nya huven var att göra det lättare för kunden att välja rätt, skapa en huv som ger lågt tryckfall över hela driftspannet för att spara energi, och att göra det möjligt för kunden att anpassa designen efter sina egna önskemål. Istället för att ta fram en prototyp anlitade Rasch produktuvecklingsbyrån Prodelox som tog fram en digital modell med ett virtuellt luftflöde. På så sätt kunde BRIC-teamet ändra vinklar, testa olika flöden, trimma tryckfall och hela tiden optimera produkten via CFD-simuleringar, utan att behöva ta fram flera prototyper.

–    CFD-simuleringen har medfört att vi kunnat testa fler funktionslösningar som hade varit oerhört tidskrävande, om inte omöjliga, att tillverka som prototyper. Det är ett jättebra hjälpmedel, och man ser resultatet av ändringarna direkt, säger Pär och visar en skärm med de första skisserna de körde i programmet, och hur olika färger markerar hur de olika ändringarna påverkade tryckfallet.

–    När vi var nöjda med resultatet i programmet byggde vi en prototyp och testade själva i vår rigg. Det skilde bara 1 pascal från Prodeloxs beräkningar –helt otroligt.

De nya huvarna har ett upp till halverat tryckfall jämfört med de tidigare modellerna, vilket var BRIC-teamets mål från första början.

– Det tryckfall vi fått fram nu är det lägsta vi känner till att man kan få på marknaden, annars måste man gå upp i storlek på huven, men vi vill fördjupa kunskapen så att man kan välja rätt storlek och fortfarande få lågt tryckfall, förklarar Pär.

Även om funktionen alltid kommer först för utvecklingsteamet är designen även viktig. De nya huvarna har ett kjolpaket som kan bytas ut för att bättre passa in med byggnaden, och de kan också beställas i det nya materialet Magnelis, ett innovativt och motståndskraftigt material som klarar korrosivitetsklass C5.

-Vi erbjuder standardval, men kunden har även möjlighet att göra andra val som gör att produkten antingen sticker ut eller smälter bättre in med arkitekturen. Vi vill locka kunden att sätta sin egen touch.

För Pär som ursprungligen kommer från entreprenadsidan var det viktigt att tänka till kring hanteringen av huvarna och att underlätta säkra lyft.


DELTA Huvar

Våra nya DELTA huvar med låga tryckfall finns nu med i vårt dimensioneringsprogram Dimensio.

DELTA finns som avluft, uteluft och kombihuv.

Dessutom finns det med i senaste uppdateringen av MagiCAD 16_b.

 Speciallösning till Konserthuset

Bevent Rasch har levererat en speciallösning till Konserthuset på Hötorget i Stockholm som monteras under maj månad.

-En konsult kontaktade oss eftersom man haft problem med att huset tog in vatten genom luftintagen på taket, och man ville ha en lösning för att slippa vatteninträngning, säger Andreas Martinsson, säljare på Bevent Rasch.

Eftersom Konserthuset, som är uppfört 1924-26, är kulturmärkt krävdes en speciell konstruktion för att gallrena skulle smälta in i arkitekturen.

-Vi tog fram tre olika typer av galler i koppar och gjorde en speciallösning där det på insidan är högteknologi och på utsidan gammal, grön koppar som passar byggnaden. Vi kan garantera att det inte blir någon vatteninträngning med vår lösning!

Foto: Jan-Olav WedinBevent Rasch deltar på expovent vecka 19

Välkommen att anmäla dig på Slussen’s hemsida.

2016-05-10 Falun
Lugnets idrottsanläggning, A-hallen, Lugnetvägen 11

2016-05-11 Karlstad
Löfbergs Arena, Entréhallen, Norra Infarten 79

2016-05-12 Örebro
Brunnsparken, Regnbågen, Adolf Mörners Plan


Vinnarna i tipstävlingen på Nordbygg

Vi är glada att så många deltog i vår tipstävling på Nordbygg. Av över 300 inlämnade svar har vi nu dragit 10 vinnare bland de som hade alla rätt. Dessa vinner Bluetooth-högtalare från Harman Kardon. Grattis till er!

Vinnarna i vår tipstävling på Nordbygg är:

 • Claes Lundberg, Ventmetoder AB, Västerås
 • Carina Skoog Pettersson, Forell VVS, Nyköping
 • Viktor Sandin, Nemkon AB, Östersund
 • Patrik Jämbeck, Exengo, Stockholm
 • Per-Olof Ström, Imtech, Borlänge
 • Kim Sandeen, ACE Energi & Klimat, Oskarshamn
 • Anna Göransson, Creacon HKAB, Skövde
 • Niclas Ohlsson, CVC Cleanvent & Control, Kristianstad
 • Joacim Källberg, Gunnar Karlsen AB, Västra Frölunda
 • Pontus Bengtsson, Pålsonplåt AB, Mölndal

Vinnarna kommer kontaktas av Bevent Rasch inom kort.

Se även vår video från Nordbygg:


Tack alla ni som besökte oss på Nordbygg

Vi tackar för många spännande besök och möten i vår monter under Nordbygg, och ser fram emot nya samarbeten!


Brandspjäll med konstanttryckhållning

Nu lanserar vi brand-/brandgasspjäll som även konstanthåller trycket i kanalen. En typisk applikation är grenkanaler ut till våningsplan, men ofta vill man lösa både brandskydd och konstant tryck för hela planet. Med våra nya spjäll BSKC6-VAP och BSK6-VAP får du bägge funktionerna i samma spjäll och sparar både tid, plats och pengar.


Minimalt byggdjup med nya BRJS

Bevent Rasch andra stora nyhet i vår är det nya jalusispjället BRJS. Spjället finns i storleken 100×100 till 2000×2000 för injustering eller avstängning och har ett halverat byggdjup jämfört med tidigare spjällgeneration.


 -Det är ett helt nytt spjäll med ny konstruktion och halverat byggdjupet för att det ska ta så lite plats som möjligt. Spjällbladen är sammankopplade via combilink, ett patentsökt reglagesystem med en kombination av kugghjul och länkar med ett lågt vridmoment, berättar Jeanette Sternander projektledare på Rasch.


Halverat tryckfall med nya DELTA-huven

Bevent Rasch presenterar DELTA-serien, en ny serie takhuvar med förbättrad prestanda och upp till halverat tryckfall på avluften.

– Namnet DELTA kommer av den pyramidformade fjärde bokstaven i det grekiska alfabetet och i flygplanstermer står DELTA-symbolen för Aerodynamik. Marknaden efterfrågar ständigt produkter med högre prestanda och lägre energiförbrukning och där kommer DELTA in helt rätt. Takhuvar har länge varit eftersatta i just detta avseende säger Per-Magnus Magnusson, vd på Bevent Rasch.

DELTA är en komplett huvserie i avluft-, uteluft- och kombiutförande. Utgångspunkten var att skapa en huv med lågt tryckfall över hela flödesområdet för maximal energibesparing, samt att göra det möjligt för kunden att anpassa huvens design efter egna önskemål. De integrerade lyftpunkterna bidrar dessutom till säkrare lyft vid montering.

– Vid framtagningen av DELTA-serien använde vi oss av den senaste CFD-tekniken för att simulera den optimala konstruktionen. CFD-simuleringen har medfört att vi kunnat testa fler funktionslösningar som hade varit oerhört tidskrävande, om inte omöjliga, att tillverka som prototyper, säger Pär Hermansson, Produktutvecklare på Bevent Rasch AB.

Resultatet blev ett upp till halverat tryckfall med god vattenavskiljning och en lägre ljudalstring, samt ett flödesområde för huvarna från 100 l/s upp till 15.000 l/s. DELTA-serien kan även beställas i det nya materialet Magnelis, ett innovativt och motståndskraftigt material som klarar korrosivitetsklass C5.

-Vi är väldigt stolta över resultatet med DELTA och att vi kan erbjuda en helt ny takhuvserie med en stor energibesparing, och mer kommer…, säger Per-Magnus Magnusson.Ny försäljningschef på Bevent Rasch

Vi på Bevent Rasch är glada och stolta över att presentera vår nya försäljningschef Ola Andersson. Ola är utbildad VVS-ingenjör med lång erfarenhet inom branschen genom både försäljning, installation och som konsult. Han kommer senast från Systemair där han var regionchef för avdelning Väst.

-Jag har haft kontakt med Bevent Rasch både i rollen som konsult och entreprenör. Det är ett spännande företag med ett bra och välkänt varumärke.

Ola tillträdde sin nya tjänst i mitten av mars, och är stationerad i Borås.

-För mig är det ett utmanande och spännande jobb, och jag ser fram emot att vara med på Bevent Rasch resa!


Träffa oss på Nordbygg 5-8 april

Bevent Rasch finns på plats när över 800 utställare från 30 länder ställer ut på Nordbygg 5-8 april.

Vi presenterar bland annat våra nya takhuvar DELTA med avsevärt lägre tryckfall, och fler spännande lösningar och nyheter.

Välkommen till vår monter A42:32!
Två spjäll och ställdon i ett

Bevent Rasch har utvecklat ett brand-/brandgasspjäll i brandklass EI60 /EI60S med reglerande ställdon. Det innebär att man kan reglera luftflödet 0-100% med styrsignal 2-10V, använda det som injusteringsspjäll eller forceringsspjäll samtidigt som man har ett fullständigt skydd mot spridning av brand och brandgaser.

-Vi har funderat mycket kring möjligheten att ha ett kombinerat brand- och brandgasspjäll, och efter flera tester fått bekräftat att det fungerar! Nu slipper man både inköp, montage och inkoppling av två spjäll. En annan fördel mot två separata spjäll är att det blir en väldigt kompakt lösning, och det håller naturligtvis brandklass EI60/EI60S, berättar Andreas Martinsson på Bevent Rasch.

Både BSKC6R och BSK6R levereras med elektriskt säkerhetsställdon med fjäderåtergång komplett med termisk sensor med tryckknapp för lokal manuell funktionstest. Sensorn bryter spänningen till ställdonet om temperaturen överstiger 72°C.

-Det har låg vikt, enkel reglering av flöden och ett enkelt montage.

Det cirkulära spjället finns i storlekarna 100-630 millimeter, och det rektangulära från 200-200 till 800-800 millimeter. Bevent Rasch har även ett fullgott sortiment för styrning av dessa spjäll.

Gå till BSKC6R
Gå till BSK6RNya Hydrianytt ute

Nu har Hydrianytt nummer 43 kommit. I den kan du bland annat läsa om vår Europaturné, leveranser till Mall of Scandinavia, utställning på Elmia och mycket mer.

Vill du beställa ett nummer? Maila hydrianytt@hydria.se


FID familjen har fått tillökning

Bevent Rasch omtyckta självverkande fläkt i driftbackspjäll finns nu i en ny variant – FIDs, framtaget för montering i samlingslåda. FIDs är avsett för att förhindra brandgasspridning via tilluftssystemet i ventilationsanläggningen.

-FIDs används i projekt med tilluft via samlingslådor, vilket är vanligt i till exempel bostadshus där man ofta sätter samlingslådan på vinden eller i källaren och går vidare med enskilda kanaler till varje lägenhet. Många gillar vår konstruktion på FID-produkterna med duk, men har frågat efter en variant som passar just till dessa projekt, säger Andreas Martinsson på Bevent Rasch.

FIDs finns i storlek 80-160 millimeter och kom ut på marknaden i januari.

-Det är en efterlängtad produkt med låg bygghöjd, ett attraktivt pris och enkelt montage. Precis som alla våra FID-produkter så är även den här väldigt tyst.

Gå till FIDs


God jul & gott nytt år

Vi önskar alla våra kunder och samarbetspartners en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Hälsningar,
Bevent Rasch


Expovent i höst

Välkommen att träffa oss på Expovent. Vi finns på följande orter, anmäl dig på www.slussen.biz

2015-11-10 Luleå
Nordkalotten Hotel & Konferens, Kallaxsalen

2015-11-11 Skellefteå
Scandic Skellefteå, Lokal Mars

2015-11-12 Umeå
Nolia Konferens, Parkettsalen

2015-11-13 Östersund
OSD Kongress, Vinterträdgården


Nya säljare till Bevent Rasch

Vi på Bevent Rasch är glada över att presentera våra nya kolleger inom försäljning och teknisk support – Åsa Björknert och Niklas Johansson.

Åsa är utbildad VVS-ingenjör och har arbetat med konstruktion och försäljning inom branschen i totalt 20 år, bland annat på Voltair System.

-Jag känner till Bevent Rasch sedan långt tillbaka, och fick tipset från en entreprenör om att det var ett jobb som skulle passa mig. Jag har precis börjat jobba med mina egna kunder, och kommer att fokusera på Stockholm- och Norrlandsregionen.

Niklas kommer tidigare från Bevego i Göteborg där han arbetat i 13 år som säljare och platschef.

-Bevent Rasch är kända som ett fint företag inom Bevego-världen, och vi har alltid haft ett bra samarbete med dem. Det är ett bra företag med bra produkter och fin stämning, och jag blev glad när jag fick möjligheten att bli en del av teamet. 

Asa_Bjorknert_Undersida

Nicklas_Johansson_Undersida


Expovent i höst

Välkommen att träffa oss på Expovent. Vi finns på följande orter, anmäl dig på www.slussen.biz

2015-10-06 Halmstad
Halmstad Arena, Piazzan, Växjövägen 11

2015-10-07 Borås
Borås Parken, Parkhallen, Fristadsvägen 24

2015-10-08 Skövde
Kulturhuset, Valhall, Stationsgatan


Tack för alla besök på Elmia Fastighet

Vi på Bevent Rasch tackar för tre spännande dagar med många givande möten på Elmia Fastighet. Vi ser fram emot kommande samarbeten med våra nya kontakter i regionen.


Bevent Rasch på Elmia

Den 22-24 september ställer Bevent Rasch ut på Nordens ledande fastighetsmässa i Jönköping. I år är Elmia Fastighet, tillsammans med Elmia Park och Elmia Städ, en del av en större arena; ”Den hållbara staden”.

Kom och besök oss i monter B03:59!

Jonas, Niklas och Dennis

Elmia Fastighet 2015_


Ny VD för Rasch AB

Den 1 september tillträder Per-Magnus Magnusson som VD för Rasch AB. Han efterträder Tor-Björn Danielsson som sedan tidigare i år är VD för Hydria Invest AB.

Bevent Rasch och Bröderna Rasch är ledande leverantörer inom sitt segment i ventilationsbranschen i Sverige. De senaste åren har mycket tid och arbete lagts på försäljning, utveckling och produktion. Per-Magnus är VD för Bevent Rasch sedan 2008, och kommer från och med 1 september tillträda som VD även för Rasch. Tor-Björn kommer att fortsätta arbeta med utveckling av ventilation och ventilationsbolagen, men också med övriga bolag inom koncernen.

– Per-Magnus har lång erfarenhet, en mycket stor produktkunskap och en förmåga att leda Bevent Rasch utifrån vad våra kunder verkligen önskar. Nu kommer vi att kunna använda den förmågan i hela organisationen. Med en gemensam ledning för båda bolagen kommer vi att knyta ihop företagen ytterligare, få ökat kundfokus, tydligare mål och en effektivare organisation. Vi har många utmaningar och möjligheter framöver och en spännande framtid väntar, säger Tor-Björn Danielsson, vd Hydria Invest.

På tre år har Bevent Rasch och Rasch ökat försäljningen med 50 procent, och ambitionen är att kunden ska uppleva Sveriges bästa kundsupport.

– Vårt engagemang för kunden ska genomsyra båda bolagen och vi ska ge snabba besked och leveranser, och förmedla stor kunskap. Tillsammans med våra övriga aktiviteter kommer det göra att vi når ytterligare nivåer i bolagen. Vi ska bli ännu mer attraktiva på marknaden, säger Per-Magnus Magnusson.

Hydria Invest AB är en familjeägd industrikoncern med verksamhet inom miljöområdena luftbehandling och vattenrening. I koncernen ingår dotterbolagen Rasch, Bevent Rasch och Rasch Direct samt VA Teknik Sweden och Mellegård & Naij. Hydriakoncernen omsätter drygt 200 miljoner kr per år och har ca 120 anställda. Huvudkontoret finns på Borås Öfwre Station i Borås.

För ytterligare information, var vänlig kontakta:

Tor-Bjorn_Danielsson_148x157px

Tor-Björn Danielsson
VD Hydria Invest AB
Tel / Mobil 033-23 69 54
tor-bjorn@hydria.se

Per-Magnus_Magnusson_148x157px

Per-Magnus Magnusson
VD Rasch AB / Bevent Rasch AB
Tel / Mobil 033-23 67 84
per-magnus.magnusson@bevent-rasch.se


Dimensioneringsprogrammet DIMENSIO har nu blivit ännu bättre.

Vårt populära dimensioneringsprogram DIMENSIO har under flera år använts av både konsulter och entreprenörer för att få stöd i dimensionering av våra produkter. Många uppskattar enkelheten i programmet, ingen inloggning eller nedladdning krävs.

Den uppdaterade version har fått flera nya moduler, bättre beskrivningsexempel mm.

Några av nyheterna.

 • Dimensionering av kombihuvar.
 • Urvalsmodul för att välja rätt brandspjäll.
 • Urvalsmodul för att få rekommendation på vilket spjäll som passar vilken applikation.
 • Förbättrad VAV-modul där man nu kan välja styrområde 2-10v eller 0-10v
 • Fler varianter på ytterväggsgaller.
 • Enkel dimensionering av ljuddämpare.

Testa gärna via denna direktlänk
http://dimensio.bevent-rasch.se/

 


Expovent i höst

Välkommen att träffa oss på Expovent. Vi finns på följande orter, anmäl dig på www.slussen.biz

2015-09-08 Karlskrona
Karlskrona Idrottshall, Östersjöhallen, Björkholmskajen 3

2015-09-09 Malmö
Stadionmässan, Foajén nedre plan, Stadiongatan 25

2015-09-10 Helsingborg
Sundspärlan, Nils Poppe-salen, Fältarpsvägen


Nya Hydrianytt ute

Nu finns Hydrianytt nummer 42 ute där du kan läsa om vårt all time high-resultat, vår upplevelse av ISH i Frankfurt, och vår mission om att nå 200 miljoner i omsättning 2018.

Vill du beställa tidningen? Maila hydrianytt@hydria.se


1+1=3 med Bevent Raschs nya spjäll

Vi gillar att kombinera funktioner enligt principen 1+1=3, och nu lanserar vi ett brandklassat spjäll som även konstanthåller trycket i kanalen. En typisk applikation är grenkanaler ut till våningsplan, men ofta vill man lösa både brandskydd och konstant tryck för hela planet. Med våra nya spjäll RABR-VAP och RABC-VAP får du bägge funktionerna i samma spjäll och sparar både tid, plats och pengar.

Gå till RABR-VAP
Gå till RABC-VAP


Expovent

Välkommen att träffa oss på Expovent vecka 21. Vi finns på följande orter, anmäl dig på www.slussen.biz

19 maj Visby
Wisby rackethall

20 maj Stockholm
Solvalla Travbana

21 maj Uppsala
Fyrishov


Äntligen! Nya brandkatalogen är här!

I vår nya brandkatalog finner du hela vårt sortiment av CE- och P-märkta brandsspjäll.

Dessutom förklarar vi vilka regler som gäller för brandspjäll och dimensionering samt en guide till de metoder som används.

På länken nedan fyller du bara i önskat antal kataloger samt dina adressuppgifter så kommer vår nya brandkatalog med posten.

Beställ brandkatalogen här


Nu förenklar vi montaget ytterligare.

I vårt montagekit BRMK finns allt som behövs för ett godkänt montage av brandspjäll BSKC6 mot vägg eller bjälklag. Rätt montage och detaljer är avgörande vid brand – vårt montagekit säkerställer att alla detaljer finns och är godkända för ändamålet. Här ingår:

 • Godkänd skruv för infästning i betong- och gipsvägg
 • Fästvinklar för kanal inklusive rostfri popnit
 • Godkänd drevisolering
 • Godkänd brandskyddsmassa för tätning
 • Skruvbits för montage av termiska sensorn

Datablad montagekit BRMKTack alla ni som besökte oss på ISH

Vi tackar för många spännande besök och möten i vår monter under ISH 2015 i Frankfurt, och ser fram emot nya samarbeten!


BSKC6 klart för montage i kanal

Vårt BSKC6 är nu godkänt för montage även i horisontell kanal utanför vägg. Ett efterlängtat alternativ till det vanliga montaget direkt mot vägg eller bjälklag.

Montaget är enkelt med EI60-isolerad kanal mellan brandcellsgräns och spjäll. BSKC6 håller brandklass EI60-S för samtliga montagesätt och är både CE-märkt och P-märkt.

BSKC6 produktblad


Välkommen till ISH 2015

Vi  visar upp vårt innovativa produktsortiment på ISH 2015  i Frankfurt mellan den 10-14 Mars 2015!

ISH är den världsledande mässan när det kommer till luftbehandling, förnybar energi och energieffektivitet.

Mässans motto är ”öka din energieffektivitet” vilket stämmer mycket väl in på Bevent Rasch som företag och våra produkter.

Varmt välkomna till Bevent Raschs monter i Hall 10.2, C05Arenastaden växer med Bevent Rasch

Under senare år har Bevent Rasch haft stora leveranser till Arenastaden i Solna och levererat brandprodukter, spjäll, VAV, takhuvar och ytterväggsgaller till bland annat Vattenfalls huvudkontor, Friends Arena, kvarteret Uarda, kvarteret Farao, Quality Hotel Friends samt flera av bostadshusen i området.

Mall of Scandinavia, Skandinaviens största shoppingcenter, är ett av Bevent Rasch enskilt största projekt någonsin. Projektet beräknas stå klart hösten 2015 och de 101 000 kvadratmetrarna skall rymma 250 butiker och restauranger samt en biograf med 15 salonger.

-Vi är stolta att konsulter, entreprenörer och beställare valt våra produkter till alla dessa projekt, säger försäljningschef Thomas Gallén.

Illustration: Wingårdh Arkitektkontor/Unibail-RodamcoViktig kugge i exportsatsning

Tobias Hendén började den första december som exportansvarig på Bevent Rasch. Han har arbetat med internationell handel i många år.

Bevent Rasch tänker utveckla exportsidan och kommer nu börja fokusera mer på att lägga upp strategier för hur man ska kunna växa internationellt.

– Vi kommer i första hand vårda de relationer vi redan har i Skandinavien, sedan titta på större områden med tiden. Min vision är att lyfta företaget, utveckla konceptet och se hur vi ska komma in i nya länder, säger Tobias och fortsätter:

– Bevent Rasch känns om ett sunt företag med bra tänk. Vem som helst kan ha en bra produkt, men det gäller att ha rätt support och teknik också, vilket också är ledorden för företaget.


Vill du lära dig mer om brandskydd?

Då kan du läsa vårt uppdaterade allmänna avsnitt om brand!

Att ha ett riktigt skydd mot spridning av brand och brandgaser i ventilationssystemet är avgörande för att rädda både liv och egendom om olyckan är framme. Det finns flera sätt att säkerställa brandskyddet och nya regelverk har medfört en del förändringar.  I vårt nya teknikavsnitt förklarar vi vilka regler som gäller för brandspjäll och dimensionering samt en guide till de metoder som används.

Klicka här för att läsa mer


Nytt komplett sortiment av ljuddämpare

Bevent Rasch har en lång tradition av att tillverka ljuddämpare till ventilationsanläggningar. Produkterna har under årens lopp utvecklats och förbättrats, och idag har vi en modern produktionsutrustning och tillverkning i Motala och Jönköping.

Vårt sortiment är brett och innefattar både cirkulära och rektangulära ljuddämpare. För att minska tryckfallet har vi valt att ha indragen anslutning som standard på våra rektangulära ljuddämpare.

Lätt att välja rätt

Det skall vara lätt att dimensionera och välja ljuddämpare. I vårt Dimensio här på webbplatsen anger du luftflöde, tillgängligt mått och max tillåtet tryckfall för att få förslag på möjliga ljuddämpare. Det går även att göra en ljudberäkning direkt i Dimensio genom att lägga in ljudkällans ljudeffekt.

Självklart finns alla våra produkter med i MagiCads databas.

Dimensio_datorBevent Rasch förstärker mot grossister, industrin och västkusten

Vi växer och för att bli ännu bättre har vi under våren förstärkt organisationen med tre personer med inriktning mot bl.a. ventilationsgrossisterna och industrin.

Dan Hagwall
Dan Hagwall har en gedigen ventilationsbakgrund och har bl.a. drivit eget entreprenadföretag. Han är stationerad i Borås och kommer främst att ansvara för kunder i Göteborgsregionen och Västsverige.

Göran Mahrs
Göran Mahrs utgår från Motala och kommer att serva och ha fokus på grossistledet som vi har ett nära och bra samarbete med och där våra brandspjäll ligger lagerhållna hos alla ledande grossister.

Thomas Skruf
Thomas Skruf har lång erfarenhet från olika uppdrag inom industrin och kommer att ansvara för våra industriprojekt som ligger utanför den traditionella byggsektorn. Här har vi god kompetens och erfarenhet av att ta oss an tillverkning med speciella krav på utförande, dokumentation och prestanda.


Tack alla ni som besökte oss på Nordbygg

Vi hoppas

ni blev nöjda med ert besök på mässan.

Inom kort kommer vi redovisa vinnarna i vår tipstävling.

 


Ny montagefilm för BSK6

För att underlätta och visa det enkla montaget har vi tagit fram ytterligare en montagefilm. Den här gången för vårt nya brandspjäll BSK6. I videon ser man hur en korrekt installation utförs.


Se filmen.Ny utgåva av handboken ”Praktiska lösningar, Brandskydd”

Den behandlar hur du på rätt sätt ska hänga upp kanaler, isolera, använda brandspjäll mm.

Nu finns en ny reviderad upplaga som är kompletterad och svarar mot alla nya och ändrade byggregler.

Boken ges ut av Svensk ventilation och Rasch har bidragit med kunskap och erfarenheter till boken.

Läs mer om boken och beställ på Svensk ventilations hemsida:
http://www.svenskventilation.se/index.php3?use=publisher&id=1515Vad är brandspjället godkänt för?

Från 1 juli i år ska alla brandspjäll vara CE-märkta. Det har bl.a. inneburit att beteckningarna för spjällens brandklass ser lite annorlunda ut. Istället för enbart t.ex. EI60 som brandklassen beskrevs tidigare följer nu ett antal beteckningar som talar om ifall spjället är godkänt för t.ex. montage i vägg och/eller i bjälklag.

I och med den nya produktstandarden för CE-märkta brandspjäll anges numera spjällens prestanda så här:

ce_montage

BSKC6_montagebild


Ny montagefilm för BSKC6

För att underlätta och visa det enkla montaget har vi tagit fram en montagefilm för vårt nya brandspjäll BSKC6. Här ser man hur en korrekt installation utförs.


Se filmen.


Brandgasspjäll RABC med påmonterad spjällmodul RCTU

Vårt brandgasspjäll RABC är nu både P-märkt och CE-märkt.

Tillsammans med vårt övervakningssystem MRB3 kan vi styra och övervaka upp till 236 st brandspjäll med tretrådskommunikation.
MRB3 består av centralenhet RCTC och spjällmodul RCTU. Spjällmodulen kan monteras färdigkopplad på tex RABC redan från fabrik.
Detta underlättar montage och inkoppling avsevärt.

Läs mer här om RABC

Läs mer här om MRB3


Gustaf Swedén tillbaka på Bevent Rasch

Vi hälsar Gustaf Swedén välkommen tillbaka till oss efter en kortare sejour i filterbranschen. Gustaf är en välkommen förstärkning till vårt Stockholmskontor och har mångårig erfarenhet av både företaget och våra produkter. Förutom i Stockholm kommer han även att finnas tillgänglig i Örebro och Västmanland. Så tveka inte att kontakta honom om ni behöver hjälp eller information om våra produkter.


Kasper Stålgren ny regionchef

Kasper Ståhlgren är ny regionchef för Bevent Rasch södra region. Kasper, som även är ansvarig för grossistförsäljningen via Rasch Direct, kommer att ha sin utgångspunkt från Motala och finnas tillgänglig i Östergötland. Tillsammans med resten av gänget på huvudkontoret i Borås och i Malmö innebär det en ökad lokal närvaro som vi hoppas kommer våra kunder till nytta.


Produktnyheter Brand

Vi lanserar nu ett antal nya, spännande, CE-märkta brandspjäll för de förändrade krav vi möter. Först ut är BSKC6. Ett cirkulärt brand-/brandgasspjäll i brandklass EI60-S. Det är ännu enklare att montera, har lägre vikt och finns på lager både hos oss och hos grossisterna.

Vårt brandgasspjäll RABC är också det helt nyutvecklat i brandklass E120-S. Gå in på vår nya hemsida för att läsa mer om vårt CE-märkta brandspjällssortiment.
Snabba förändringar

På Svensk Ventilations årsmöte i maj var det just detta IT-professor Bo Dahlbom höll föredrag om. Och förändringarna sker fortare än vi tror. Särskilt inom IT-området vilket vi märker i vår bransch där vi t.ex. kan överblicka och styra på ett helt annat sätt än för några år sedan.
Läs hela artikeln… >Expovent, Falun, Karlskoga, Örebro

Bevent Rasch medverkar på Expovent vecka 16
Anmäl dig på SLUSSEN´s hemsida www.slussen.biz

Välkommen!

ExpoVent
13-04-16 Falun
Lugnets Idrottsanläggning, A-Hallen, Lugnetvägen 1, Ingång via Visitor Center

13-04-17 Karlstad
Färjestads Travet, Totohallen, Norra Infarten 78

13-04-18 Örebro
Brunnsparken, Regnbågen, Adolf Mörners Plan
BVAVd – VAV-spjäll med display

Bevent Rasch nya VAV-spjäll med display har större arbetsområde som gör att ett lågt minflöde kan väljas. Displayen visar aktuellt flöde men kan också visa inställt max- och minflöde, börvärdessignal m.m. Max- och min-inställningar kan göras direkt på ställdonet med inbyggda potentiometrar.

BVAVd finns också i kombination med ljuddämpare – BVAVd-LD.

Läs hela artikeln… >


Förändrade brandregler

Den nya BBR 2012 medför förändrade brandregler. Läs mer om hur den nya standarden påverkar oss genom att klicka på länken nedan eller kontakta oss för mer information.

Läs mer härUppdaterade byggvarudeklarationer

Nu har vi uppdaterat våra byggvarudeklarationer för de flesta produkter.

De är utförda enligt Kretsloppsrådets riktlinjer och finns uppdelade för olika material. Se pdf under respektive produkt.